Besöksmål inom Vindelälven-Juhttátahkka
Den här kartan lyfter hållbara besöksmål över hela området och erbjuder dessutom en försmak av platsen i form av bilder, och på flera ställen historisk kuriosa i form av fördjupade berättelser om platsen. En av de saker som utmärker den här kartan är att den är framtagen tillsammans med människor efter älvdalen och lyfter platser som de själva är stolta att visa upp. På kartan hittar du även information om närmaste sophantering, servicenoder, sjukvård och laddstolpar.
Hela området inrymmer delar av åtta kommuner i Västerbottens och Norrbottens län: Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Norsjö, Malå, Vindeln, Vännäs och Umeå.
Zooma in och klicka dig runt i kartan, utforska besöksmål i biosfärområdet och upptäck alla våra vackra kommuner! Kanske hittar du din favoritplats du också!
I skogarna på Vorrberget finns gammal naturskog, med gamla träd, döda träd, och gott om ovanliga, hotade arter. Här kan du lyssna på Lavskrika, kanske se en tretåig hackspett, och kanske hitta den sällsynta orkidén skogsfru.
Vindskydd med toalett på västra sidan av Vormforsens naturreservat. Vindskyddet ligger på en liten höjd och är omgiven av tallskog. Det går en sandig stig ned till stranden vid älvens kant.
Här finns en minnessten tillägnad Evert Taube som protesterade mot planerna på vattenkraftsutbyggnad av Vindelälven. En rad i den populära visan Änglamark lyder: ”Låt sista älven som brusar i vår natur. Brusa alltjämt mellan fjällar, gran och fur.”
Sagostigen snirklar sig mellan tallar och grova block. Längs stigen finns målade stenfigurer och underliga fågelholkar. Stigen kan vara svår att gå för mindre barn och är inte framkomlig med barnvagn och rullstol.
Ta en fikapaus vid en av de finaste tillredda grillplatserna längs Vindelälven med utsikt över en av Vindelälvens mäktigaste forsar. Från parkeringen går en lättillgänglig stig och ramp ned till en plattform med vindskydd, bord, och inbyggd grillplats.
Vid parkeringen så finns en informationstavla och ett utedass. Vindskyddet ligger vid älven som man når efter en 200 meter lång stig som snirklar sig mellan större stenblock. Stigen är svår att gå för mindre barn och är inte framkomlig med barnvagn eller rullstol.
Vindskydd vid den Övre Trollforsen. Denna del av Trollforsen är ca 1100 meter lång med en fallhöjd på ca 8 meter. Trollforsen är kraftigt forsande med ett kilometerlång sel som skiljer de två delarna åt. Bra harrfiske och sträckan med bäst chans till storöring.
Besök Vindelns vackra kyrka och St. Mikaels kapell. Under sommartid är Vindelns Kyrka öppen för visningar. Det sker även en del konserter och evenemang. Kapellet används mer ofta vintertid och i samband med julkonserter och julotta.
Hembygdsgården är ett område som består av byggnader från tidigt 1800-tal. Här hittar du också en mängd gamla föremål. Förutom att hålla öppet för visning ordnas traditionellt midsommarfirande, hantverksdagar, skolaktiviteter, bygde- och skörde-marknad, samt julmarknad.
Vindelforsarnas naturreservat har flera ingångar och en av dessa norr om Vindelns tätort utmed väg 363. Här finns en parkering alldeles vid vägen med soptunnor och en informationsskylt. Längre ned mot älven finns en rastplats och början på den grusade väg som leder runt reservatet.
Här nedanför Degerforsen är en startpunkt på den markerade stigen som leder runt Vindelforsarnas naturreservat. Nära brofästet finns en parkering med informationsskylt och en rastplats med fin utsikt. Den grusade stigen följer älvstranden norrut.
På Vännforshedens tallmarker, omgivna av lingonris och ljung, kan du besöka fångstgropar, som använts för jakt under många århundraden. På området finns en stig som du kan följa för att se hur en fångstgrop ser ut, samt informationsskyltar som berättar mer om de gamla fångstmetoderna.
Vännforsens naturreservat är högt och vackert belägen precis invid Vännforsen, Vindelälvens nedersta fors. Det är en lättillgänglig stig från parkeringen till utsikten mot forsen där det även finns ett vindskydd. Från naturreservatet kan man vandra Vännforsleden.
Utsikten är en vacker utsiktspunkt och rastplats i Långforsens strövområde med en fantastisk vy över Långforsen som är en av de nedersta forssträckorna i den vilda och vackra Vindelälven. Här är det trevligt att promenera, grilla eller ta med sig en fikakorg året om.
Besök en av Europas mest framstående skulpturparker och en av länets största turistattraktioner. Parken är gratis att besöka och öppen och tillgänglig för alla dygnet runt, året runt.
Ett populärt område för barnfamiljer. Här finns fina gräsytor för picknick. Det finns en bildutställning och kluriga experiment och aktiviteter utomhus samt en äventyrslekplats med vattenlek sommartid.
Torrberget är ett populärt besöksmål efter Tavelsjöleden och det går att ta sig nära besöksmålet med bil. Vägen upp till Torrberget är en kort, lättvandrad led och högst upp finns ett vindskydd och grillplats med vacker utsikt.
Vid Nydalasjöns södra strand finns Tomtebo Äventyrslekplats. I lekparken finns höga klätternät, studsmattor, skateboardlek, labyrint, linbana, vattenlek med mera.
Tolvtumshatten är en trevlig rastplats i anslutning till Vindelälven där man omgiven av skog kan vila en stund i vindskyddet eller kanske koka lite kokkaffe över öppen eld för att sedan fortsätta att utforska Vännforsleden.
Den lilla tjärnen och parken utanför Thornégården ligger centralt i Kristineberg. Här finns bord och bänkar och en liten lekpark. I närheten ligger Sankta Anna Underjordskyrka, ett underjordiskt kyrkorum på 90 meters djup. Det finns även en ringled i närheten som lokalborna aktivt använder och vill vidareutveckla.
Tällholmen är en vacker rastplats längs med Vindelälven som ligger mellan Vännforsen och Långforsen. Här passar det bra att göra upp en eld i vindskyddet eller lösa fiskekort och kasta några kast. Rastplatsen är populär även vintertid då skoterleden på Vindelälven passerar alldeles intill.
Besök en av de vackraste strandpromenaderna utmed Vindelälven. I centrala Rusksele finns numera en tillgänglighetsanpassad strandpromenad mellan badstranden som ligger strax nedanför campingen och en nedfart som du hittar utmed Strandvägen som svänger förbi den lokala mataffären.
Året om kan du njuta av en älvnära promenad eller cykeltur längs Strandpromenaden i Vännäsby. Strandpromenaden är nästan 7 km lång och går längs med Umeälven mellan Vännäs och Vännäsby. I närheten av Festplatsen i Vännäsby finns en “Pusshållplats”. Väl värt ett besök med din kära?
Vindel-Storforsen naturreservat på 137 hektar utgörs av en älvsträcka på ca 3 km nedströms selet vid Vindelgransele. Storforsen är den största enskilda forsen i området och särskilt imponerande under smältvattenperioden. Här finns grillplats, vindskydd, torrdass, soptunnor, fin utsikt, och bra fiske.
Stora Tuvan är en ö i Umeälvens delta med en vacker naturstig som slingrar sig genom en frodig lövskog. Hängbron över till ön är anpassad för både rullstolar och barnvagnar och på ön finns en tillgänglighetsanpassad ramp ut till ett fågeltorn och ett gömsle.
Stora Stenen är ett friluftsområde med vacker natur som har öppet året runt. Området har fått sitt namn från det stora flyttblock från istiden som finns här. På Stora Stenen finns grillplatser och vindskydd med ved, samt klätterställning, gungor och pulkabacke på vintern.
Stor-Tavelsjön har ett missledande namn då den är mycket mindre än Tavelsjön. Lantmätaren läste fel och sjön skulle nog egentligen ha hetat Stor-Taveltjärn. Den lilla sjön ligger utmed Tavelsjöleden som delas upp och går utmed båda sidorna av vattendraget.
Starrbergets naturreservat är ett populärt utflyktsmål ca 3,5 km norr om Vännäs utmed väg E12 i riktning mot Lycksele. Från parkeringen går en cirka 1 km lång led upp till bergets topp. Stigen är delvis brant, men kort. Väl uppe finns en liten raststuga där det går bra att ta en paus och fika innan
Sorsele orts första hembygdsområde skapades vid kvarnbäcken genom att man flyttade dit en byggnad från Gargnäs för att använda som hembygdsgård. Hembygdsgården flyttades sedan år 1976 till Djupavan i anslutning till campingplatsen, den så kallade Sågavan.
Under den andra delen av Nasafjällsepoken (1770–1810) byggde man en smälthytta vid sjön Yraft. Det gjordes stora investeringar i hopp om att fyndigheterna skulle rädda Sveriges ekonomi. Idag finns här en utställning med modeller och fotografier som visar hur brytningen vid Nasafjäll gick till.
Skibbikken är hela familjens sandstrand och en stor favorit bland barnen i Sorsele. Stranden är rymlig och långgrund och sanden är fin, ljus, och kompakt och utan vassa stenar att stöta tårna på.
Selsknösen är populärt utflyktsmål som bjuder på en milsvid utsikt över Vindelälvens dalgång och Tavelsjöbygden. På platsen finns ett 15 meter högt utkikstorn där du kan blicka ut över landskapet i alla vädersträck. Stigen upp på berget är delvis brant, men utsikten gör promenaden väl värd.
Vacker och lång sandstrand med fin sand belägen vid den kanske mest populära delen av Isälvsleden. Leden går förbi vindskyddet på stranden och ut på en 3 km lång rullstensås. Vid stranden finns ett vindskydd med grillring.
Ruskträskbäcken är en välkänd, restaurerad, och reglerad fisketräcka på ca 2 kilometer. Bäcken rinner från sjön Ruskträsket ner till Vindelälven i Lycksele kommun. Här kan man fiska gädda, abborre, harr, insjööring, bäcköring, och mört.
En plats med mycket historia. Hembygdsgården är byns äldsta byggnad, en parstuga från 1750-talet. Här finns en föremålssamling och utrymme för sammankomster. På platsen finns en informationstavla, en förvarings bod för mjöl och bröd, en smedja, och en minnessten.
Rusksele badstrand ligger nedanför campingen och där kan man även promenera den nyligen anlagda och tillgänglighetsanpassade strandpromenaden. Vid stranden ligger en nybyggd grillplats i betong med bänkar.
Rastplatsen vid Giertsbäcken mellan byarna Grannäs och Risnäs utmed väg 363 är en perfekt plats för en bensträckare. Här finns en fin parkering med en plattform vid Giertsbäcken med ett flertal bord och bänkar. Det finns även ett vindskydd med grillring.
En parkering vid det gamla brofästet i Kraddsele. Här finns en informationstavla, ett vindskydd, soptunnor, och toalett. Här finns även en fiskestig.
Parkera vid Ammarnäs kyrka och vandra upp efter stigen till toppen av potatisbacken. På toppen finns en grillplats och vacker utsikt över deltat. Potatisbacken är en utmärkt plats för fågelskådning.
Den gamla dammkojan vid Jorbokkforsen togs ned och låg i förvar i drygt 20 år strax utanför Gargnäs. Styrelsen i Gargnäs-Råstrand FVO har länge velat timra upp denna igen och under 2017 blev detta verklighet. Nu ligger kojan vid Panniduns timmeravlägg och är tillgänglig att hyra. Vid parkeringen står en informationsskylt. Nedanför kojan vid Gargån finns ett vindskydd.
Vid Sjömyrviken ligger en fin badstrand. Det finns här en modern kåta som går att hyra och vid den finns en traditionell samisk kåta med björkstammar, näver och torv. Det finns planer att rusta upp den samiska kåtan sommaren 2023.
Fin badstrand som är tillgänglig året om. Mindre besökt än andra platser. Ingår i Vindelbygdens fiskeområde. Ligger utmed Västerbottenleden.
Missutjärn är en av de vackraste tjärnarna inom Ekopark Skatan och är omgärdad av en gammeltallskog. Tjärnen är en så kallad dödisgrop, en efterlämning av istiden, som sedan fyllts med vatten. Här finns Missutjärnstugan, en övernattningsstuga med spis, matbord, och fyra sängar.
På Middagsbergets topp är det en fin utsikt över älvsmötet mellan Vindelälven och Umeälven. Det finns en promenadstig till toppen av berget. Vintertid drivs en skidanläggning med slalombacke, familjebacke och liftar på berget. Då kan du också fika i serveringen i Midstugan som ligger uppe på bergets topp.
Märkforsen är en vacker sträcka av älven, med forsar, kanjon och fall direkt efter varandra. Hela området är täckt av tusentals växtarter, en del mycket sällsynta. Märkberget är känt för att vara ett av de vackraste reservaten i norra Sverige.
Utforska holmarna i den mäktiga Mårdseleforsen. Här kan du vandra över broarna och holmarna och se rester från flottningsepoken. Längre in i naturreservatet finns ett härligt klipplandskap med släta stenblock och jättegrytor.
Linnévägen är en 7,7 km lång vandringsled med en spännande historia, som löper mellan Västra Spöland och Jämteböle. Det var efter denna väg, den gamla inlandsvägen, som Carl von Linné färdades på sin Lappländska resa år 1732. Linnévägen är ett populärt utflyktsmål som erbjuder fina hundpromenader.
Vindskydd och grillplats mellan Björksele och Vormsele nära fin forsmiljö med strömmande vatten. En bra fiskeplats som ligger en bit från vägen så man slipper höra trafiken. Det är lätt att ta sig ned och det går att köra ända fram till vindskyddet med bilen. Det är inte skyltat utmed väg 363.
Längs den vackra och vilda Lillforsen kan du fiska lax, öring, gädda, abborre, och harr och parkera mycket nära forsen. Vid grillplatsen Nybrogrillen invid Lillforsen, finns ett vindskydd samt bänkar och bord-självklart med älvsutsikt.
Lillåkojan är en gammal flottarkoja på västra sidan av Lillån som förbinder Holmträsk med Bastuträsk. Åman är en attraktiv kanotled och området har flera grillplatser, sandstränder, och skogshuggarkojor som står öppna för övernattning.
Laxselet är ett vida känt område för laxfiske. Fisket runt Laxselholmen kan vara ett av de mest givande i området efter lax, men ger även ett riktigt bra harrfiske.

Vid Ammarnäs kyrka ligger en välbevarad samisk kyrkstad. I de små bodarna övernattade samer i samband med kyrkhelger eller besök till Ammarnäs. Torvkåtan står öppen så man kan titta in i den.
Hållbart fiske vid Långforsen. Vid Långforsen finns en flugfiskesträcka på ca 2 km som lämpar sig väl för öring och harr. Här ska all fångst återutsättas. Stränderna består av artrikt isälvssediment som avsattes när inlandsisen smälte. Vid nedre Laisälven och på Laisheden finns ett utbrett system av fångstgropar.
Långforsen är den längsta forsen i Vindelälven inom Vännäs kommun. Det är ett mycket vackert naturområde där en vandringsled binder samman Långforsen med Vännforsen. Här kan du fiska lax, öring, gädda, abborre, och harr. Det finns flera rastplatser i området och området är lättillgängligt med bil.
Vid brofästet på den norra sidan av Umeälven ligger Umeås nyaste park Kvarnlunden. Här finns en nipa, en avlång kulle, för att sola sig på sommartid och åka pulka vintertid. Det finns tre tematiska promenadstråk, grillplatser, och en båtramp.
I centrala Gargnäs finns en liten sjö som kallas Prästtjärnen. Runt denna lilla, hjärtformade sjö finns en tillgänglighetsanpassad kulturstig med informationstavlor som visar Gargnäs historia med text och bilder.
När man saknar havet så är Kontudden ett väldigt fint besöksmål. Kontudden är vacker plats med stora klipphällar vid havet med två fina grillplatser samt ett vindskydd, vedförvaring, och två bord med bänkar. Besökare uppskattar att klättra upp på och utforska hällarna.
Kittelforsheden är ett litet naturreservat på 3 hektar som ligger på båda sidorna om väg 363. Reservatet ligger ca 6 km sydost om Björksele. Genom reservatet rinner en bäck och det rörliga markvattnet ger god grund åt en mycket rik och produktiv flora.
Vindskydd och grillplats mellan Björksele och Vormsele nära fin forsmiljö och flottararm. En bra fiskeplats som ligger en bit från vägen så man slipper höra trafiken. Använd Google maps länken för att hitta rätt avfart. Det är inte skyltat utmed väg 363.
Kåddis ligger vid den så kallade torrfåran och är en populär fiskeplats. Kåddisstugan är ett vindskydd med grillring, bord med bänkar, en vedbod och soptunnor. Det finns även ett vindskydd ute på Kåddisholmen.
Juvikkammen ligger utmed den nordvästra sidan av sjön Abborrträsket. Det är en av länets största sanddyner som bildades i samband med att inlandsisen smälte.
Fin badplats med sandstrand, brygga, flytande studsmatta, omklädning, och utedass. Här finns en tillgänglighetsanpassad fiskeflotte att hyra billigt från Rödåbygdens FVO och som har plats för 5 rullstolar.
Holmen är en grön och lummig ö i Österfjärden som ligger mellan Holmsund och Obbola. Här finns ett antal sevärdheter som en kolerakyrkogård och en skeppskyrkogård samt ett konstverk. På den yttersta nordspetsen av ön finns en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats med vy över Umeälvens delta.
Upptäck Hjukenåsarna naturreservat; ett mäktigt åssystem på norra sidan Vindelälven. Här finns vandringsleder kring de tre rullstensåsarna och från Huvudåsens grillplats har du en bra utsikt över Vindelälven och det vackra landskapet. Hjukenåsarna är en utmärkt plats för MTB.
Lite söder om Vindeln ligger Hemseleforsen. Här finns en strand med grillstuga. Det är en fin strand men inte en bad- eller barnvänlig. Stranden kan ligga under vatten under vissa tider på året.
Hembygdsområdet i Vännäsby är ett populärt utflyktsmål med hembygdsgård, skolmuseum, soldattorp och minnesstenar av svenska kungar som besökt platsen. Det finns en utsiktsplats där man ser Vindelälven och Umeälven samt Vännäsby med omgivningar.
Hästskoforsen
Hästskoforsen bjuder in till både natur- och fiskeentusiasten, här finns något för båda. Vid forsen finns en hängbro som möjliggör passage över det strömmande vattnet. Fortsätter man över hängbron möjliggör det ett stort urval på fiskeställen.
Hässningberget är ett stort berg som ligger mellan byarna Klabböle och Skravelsjö, endast 6 km sydväst om centrala Umeå. Uppe på Hässingbergets topp har du en vidsträckt utsikt över Umeå med omnejd.
En barnvänlig och en fin grillplats för familjen. Lättillgänglig då det går att köra ända fram. Lugnflytande sträcka. Fiskeförbud gäller.
Hör och se Vindelälven forsa fram under dina fötter och njut av det vackra och levande landskapet längs älven på Gamla bron i Selet. Bron är en fin hängbro i trä och naturskönt belägen. Dessutom är den en given startpunkt för upplevelser längs Vindelälven.
Hamptjärnsberget är som gjord för små äventyrare. Här finns träd att klättra i, stenar att bestiga, raviner att undersöka, läskig trollskog och mycket mer. För den som har med sig eget fika finns ett flertal grillplatser, varav många är handikappanpassade. Missa inte heller den populära pulka-och kälkbacken med fantastisk utsikt.
Vindel-Storforsen naturreservat på 137 hektar utgörs av en älvsträcka på ca 3 km nedströms selet vid Vindelgransele. Grundforsen är den mindre, södra forsen i naturreservatet. Här finns vindskydd, torrdass, soptunnor, fin utsikt, och bra fiske.
Strandpärlan mitt i staden! Bölesholmarna är en naturskön plats med strand, grillplatser, fin natur och fiskemöjligheter. Skogen på holmarna utgörs av värdefulla och artrika lövskogar med ett rikt fågelliv.
Vid stranden på “allmänningen” i Ekorrsele ligger en fin grillstuga. Här börjar en 12 kilometer lång kanotled som går ned till Strycksele badplats.
Gimegoults är en 1,5 kilometer lång dalgång med upp till 25 meter höga, lodräta väggar. Längs med den östra kanten av kanjonen går en stig och vid slutet av stigen finns ett vindskydd. Väl framme bör man vara försiktig vid de branta klipporna.
Gillesnoule är en gammal mötesplats för Ran och Grans sameby. Här finns timrade kapell, några kåtor, en njalla, och en ajttie, en minnesten, en klockstapel, och en gammal gård som använts som kyrkstuga. Parkering ligger söder om vägen och stigen fram till kapellet är jämn och grusad och tillgänglig
Gargnäs hembygdsgård ligger centralt vid Prästtjärnen. Här firas midsommar med stort engagemang från ortens befolkning. Här kan man påbörja Kulturstigen, en grusad stig med informationstavlor som går runt prästtjärnen. Det sker ett antal aktiviteter under året som sommarcafé, surströmmingsmiddag, ba
Gammlias väderkvarn kom till friluftsmuseet 1923 från Holmön i Norra Kvarken. Kvarnen är troligen byggd under av 1700-talet och är äldre än vattenkvarnen som också står på området. Vindkvarnar var relativt ovanliga i norra Sverige. Istället var det mer vanligt att man nyttjade vattenkraft.
På Gammlia friluftsmuseum finns tre samevisten vars förebilder är visten från Västerbottens inland och fjällområden. Visten kallas de platser där samefamiljer historiskt slagit läger under sina flyttningar.
Mitt i Vindelälvens fåra tornar rester av dykdabler upp sig och påminner om en svunnen tid : när flottning av timmer bedrevs i Vindelälven. Känn historiens vingslag och ta del av gamla flottningsminnen i en utomhusutställning som är öppen året om.
Fårkammaren är ett litet naturreservat på 2,2 hektar med en hög klippvägg och en jordsremsa vid klippväggens fot där det växer en rad intressanta växter. Förr, när tamdjuren från Ammarnäs betade fritt i naturen under somrarna, brukade fåren ta skydd under den utskjutande klippan vid oväder. Idag så tar rådjur ofta skydd här.
I Brånsjöns naturreservat finns två fågeltorn där det går att njuta av såväl ett myllrande fågelliv under vår och sommar som en vacker utsikt över Brånsjön, en av norra Sveriges finaste fågelsjöar.
Den södra delen av Kåtabergets naturreservat är en liten högproduktiv fläck av skog som kan förklaras av en underjordisk bäck. Det här är en utmärkt plats att stanna och sträcka på benen. Det går en stig genom reservatet som är körbar med både rullstol och barnvagn. Reservatet är litet, så promenade
Inom Ekopark Skatan finns den högsta punkten inom Vindelns kommun. Brandbevakningstornet på Stor-Skällberget ger en storslagen utsikt och det sägs att det går att skymta 7 olika kyrktorn.
Blomster-Lottas Trädgård är en berömd trädgård från 1920-talet med spännande örter, träd och buskar. Blomster-Lotta och hennes son Alfred odlade växter från hela världen och tog emot gäster. Idag är trädgården delvis restaurerad och tillgänglig för alla att besöka. Det finns en gratis utställning i
Besök Blattnickseles vackra strand. Vid färd norrut på E45an genom Blattnicksele, sväng vänster vid tennisbanan och fortsätt fram till campingen. Utmed campingen finns två fina badstränder som är välbesökta av ortens befolkning.
Den lilla rastplatsen ligger mittemot affären i Blattnicksele vid vägen och Vindelälven. Intill finns en informationstavla för bygden och busshållplats. Den populära rastplatsen nyttjas av resande och Blattnicksele bor. Här samlas ortsbor för att fika och äta glass.
Vid väg 363 finns Beukaforsen och Trafikverkets rastplats med turistinformation, bord och bänkar, sophantering, toalett och handikapptoalett. Fiskevårdsområdet hyr ut båt i närheten. Beukaforsen är en fors där man gjorde stora insatser för att få timret att ta sig ner genom den steniga och hällrika
Baggböleören är en udde i Umeälven som klassas som ett av Sveriges främsta havsöringsvatten. På Baggböleören finns två grillplatser med bänkar. På sommaren är Baggböleören möjlig besöka med rullstol.
Fin badstrand belägen vid vackra Falträsk. Här kan man enkelt sätta ned kajaker och vid stranden ligger Enhands Israels, en liten koja med historia.
Populärt litet äventyrsbad som är gratis och öppet dygnet runt. I närheten ligger även badplatsen med parkering, omklädningsrum, bryggor, och hopptorn.
I Åmsele, utmed väg 363 finns en trevlig rastplats med bord och bänkar. Kvarnen ligger vid biflödet Åmans mynning, en å som gett Åmsele sitt namn. Kvarnen är en av de bästa bevarade i Västerbotten.
Altarliden är berget på andra sidan älven vid Rusksele och en av de toppar som man ser från Rusksele strandpromenad. De övre delarna av berget bildar ett 250 ha stort naturreservat som är täckt av granurskog av frisk blåbärstyp.
Akkas tjärn ligger centralt i Ammarnäs. Idag är tjärnen tillgänglighetsanpassad med stadiga bryggor, rullstolsanpassade spångar, och en fin grillplats. Akkas tjärn erbjuder fiske för alla och är ett mycket fint besöksmål för barnfamiljen inom gångavstånd från busshållplatsen.
Vindelbygdens FVO erbjuder alla gratis fiske i Abborrtjärn året om, för vad kan väl vara trevligare och roligare än lite bad och abborrfiske eller vintertid pimpla och grilla en bit falukorv?
Vännforshedens Fångstgropar
På Vännforshedens tallmarker, omgivna av lingonris och ljung, kan du besöka fångstgropar, som använts för jakt under många århundraden. På området finns en stig som du kan följa för att se hur en fångstgrop ser ut, samt informationsskyltar som berättar mer om de gamla fångstmetoderna.
- Kultur
Strandpromenaden i Rusksele
Besök en av de vackraste strandpromenaderna utmed Vindelälven. I centrala Rusksele finns numera en tillgänglighetsanpassad strandpromenad mellan badstranden som ligger strax nedanför campingen och en nedfart som du hittar utmed Strandvägen som svänger förbi den lokala mataffären.
- Tillgänglighet
Gammlia Väderkvarnen
Gammlias väderkvarn kom till friluftsmuseet 1923 från Holmön i Norra Kvarken. Kvarnen är troligen byggd under av 1700-talet och är äldre än vattenkvarnen som också står på området. Vindkvarnar var relativt ovanliga i norra Sverige. Istället var det mer vanligt att man nyttjade vattenkraft.
- Kultur
- Museum
Linnévägen Jämteböle
Linnévägen är en 7,7 km lång vandringsled med en spännande historia, som löper mellan Västra Spöland och Jämteböle. Det var efter denna väg, den gamla inlandsvägen, som Carl von Linné färdades på sin Lappländska resa år 1732. Linnévägen är ett populärt utflyktsmål som erbjuder fina hundpromenader.
- Grillplats
- Kultur
- Vandring
Vindelforsarna – Grillplats vid brofästet
Här nedanför Degerforsen är en startpunkt på den markerade stigen som leder runt Vindelforsarnas naturreservat. Nära brofästet finns en parkering med informationsskylt och en rastplats med fin utsikt. Den grusade stigen följer älvstranden norrut.
- Grillplats
- Natur
Blomster-Lottas Trädgård
Blomster-Lottas Trädgård är en berömd trädgård från 1920-talet med spännande örter, träd och buskar. Blomster-Lotta och hennes son Alfred odlade växter från hela världen och tog emot gäster. Idag är trädgården delvis restaurerad och tillgänglig för alla att besöka. Det finns en gratis utställning i
- Kultur
Långforsen
Långforsen är den längsta forsen i Vindelälven inom Vännäs kommun. Det är ett mycket vackert naturområde där en vandringsled binder samman Långforsen med Vännforsen. Här kan du fiska lax, öring, gädda, abborre, och harr. Det finns flera rastplatser i området och området är lättillgängligt med bil.
- Fiske
- Fors
- Rastplats
- Vandring
Kontudden
När man saknar havet så är Kontudden ett väldigt fint besöksmål. Kontudden är vacker plats med stora klipphällar vid havet med två fina grillplatser samt ett vindskydd, vedförvaring, och två bord med bänkar. Besökare uppskattar att klättra upp på och utforska hällarna.
- Grillplats
- Natur
- Tillgänglighet
Beukaforsens Rastplats
Vid väg 363 finns Beukaforsen och Trafikverkets rastplats med turistinformation, bord och bänkar, sophantering, toalett och handikapptoalett. Fiskevårdsområdet hyr ut båt i närheten. Beukaforsen är en fors där man gjorde stora insatser för att få timret att ta sig ner genom den steniga och hällrika
- Tillgänglighet
- Rastplats
- Fors
Holmen utsiktsplats
Holmen är en grön och lummig ö i Österfjärden som ligger mellan Holmsund och Obbola. Här finns ett antal sevärdheter som en kolerakyrkogård och en skeppskyrkogård samt ett konstverk. På den yttersta nordspetsen av ön finns en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats med vy över Umeälvens delta.
- Utsiktsplats
- Tillgänglighet

I skogarna på Vorrberget finns gammal naturskog, med gamla träd, döda träd, och gott om ovanliga, hotade arter. Här kan du lyssna på Lavskrika, kanske se en tretåig hackspett, och kanske hitta den sällsynta orkidén skogsfru.
Vindskydd med toalett på västra sidan av Vormforsens naturreservat. Vindskyddet ligger på en liten höjd och är omgiven av tallskog. Det går en sandig stig ned till stranden vid älvens kant.
Här finns en minnessten tillägnad Evert Taube som protesterade mot planerna på vattenkraftsutbyggnad av Vindelälven. En rad i den populära visan Änglamark lyder: ”Låt sista älven som brusar i vår natur. Brusa alltjämt mellan fjällar, gran och fur.”
Sagostigen snirklar sig mellan tallar och grova block. Längs stigen finns målade stenfigurer och underliga fågelholkar. Stigen kan vara svår att gå för mindre barn och är inte framkomlig med barnvagn och rullstol.
Ta en fikapaus vid en av de finaste tillredda grillplatserna längs Vindelälven med utsikt över en av Vindelälvens mäktigaste forsar. Från parkeringen går en lättillgänglig stig och ramp ned till en plattform med vindskydd, bord, och inbyggd grillplats.
Vid parkeringen så finns en informationstavla och ett utedass. Vindskyddet ligger vid älven som man når efter en 200 meter lång stig som snirklar sig mellan större stenblock. Stigen är svår att gå för mindre barn och är inte framkomlig med barnvagn eller rullstol.
Vindskydd vid den Övre Trollforsen. Denna del av Trollforsen är ca 1100 meter lång med en fallhöjd på ca 8 meter. Trollforsen är kraftigt forsande med ett kilometerlång sel som skiljer de två delarna åt. Bra harrfiske och sträckan med bäst chans till storöring.
Besök Vindelns vackra kyrka och St. Mikaels kapell. Under sommartid är Vindelns Kyrka öppen för visningar. Det sker även en del konserter och evenemang. Kapellet används mer ofta vintertid och i samband med julkonserter och julotta.
Hembygdsgården är ett område som består av byggnader från tidigt 1800-tal. Här hittar du också en mängd gamla föremål. Förutom att hålla öppet för visning ordnas traditionellt midsommarfirande, hantverksdagar, skolaktiviteter, bygde- och skörde-marknad, samt julmarknad.
Vindelforsarnas naturreservat har flera ingångar och en av dessa norr om Vindelns tätort utmed väg 363. Här finns en parkering alldeles vid vägen med soptunnor och en informationsskylt. Längre ned mot älven finns en rastplats och början på den grusade väg som leder runt reservatet.
Här nedanför Degerforsen är en startpunkt på den markerade stigen som leder runt Vindelforsarnas naturreservat. Nära brofästet finns en parkering med informationsskylt och en rastplats med fin utsikt. Den grusade stigen följer älvstranden norrut.
På Vännforshedens tallmarker, omgivna av lingonris och ljung, kan du besöka fångstgropar, som använts för jakt under många århundraden. På området finns en stig som du kan följa för att se hur en fångstgrop ser ut, samt informationsskyltar som berättar mer om de gamla fångstmetoderna.
Vännforsens naturreservat är högt och vackert belägen precis invid Vännforsen, Vindelälvens nedersta fors. Det är en lättillgänglig stig från parkeringen till utsikten mot forsen där det även finns ett vindskydd. Från naturreservatet kan man vandra Vännforsleden.
Utsikten är en vacker utsiktspunkt och rastplats i Långforsens strövområde med en fantastisk vy över Långforsen som är en av de nedersta forssträckorna i den vilda och vackra Vindelälven. Här är det trevligt att promenera, grilla eller ta med sig en fikakorg året om.
Besök en av Europas mest framstående skulpturparker och en av länets största turistattraktioner. Parken är gratis att besöka och öppen och tillgänglig för alla dygnet runt, året runt.
Ett populärt område för barnfamiljer. Här finns fina gräsytor för picknick. Det finns en bildutställning och kluriga experiment och aktiviteter utomhus samt en äventyrslekplats med vattenlek sommartid.
Torrberget är ett populärt besöksmål efter Tavelsjöleden och det går att ta sig nära besöksmålet med bil. Vägen upp till Torrberget är en kort, lättvandrad led och högst upp finns ett vindskydd och grillplats med vacker utsikt.
Vid Nydalasjöns södra strand finns Tomtebo Äventyrslekplats. I lekparken finns höga klätternät, studsmattor, skateboardlek, labyrint, linbana, vattenlek med mera.
Tolvtumshatten är en trevlig rastplats i anslutning till Vindelälven där man omgiven av skog kan vila en stund i vindskyddet eller kanske koka lite kokkaffe över öppen eld för att sedan fortsätta att utforska Vännforsleden.
Den lilla tjärnen och parken utanför Thornégården ligger centralt i Kristineberg. Här finns bord och bänkar och en liten lekpark. I närheten ligger Sankta Anna Underjordskyrka, ett underjordiskt kyrkorum på 90 meters djup. Det finns även en ringled i närheten som lokalborna aktivt använder och vill vidareutveckla.
Tällholmen är en vacker rastplats längs med Vindelälven som ligger mellan Vännforsen och Långforsen. Här passar det bra att göra upp en eld i vindskyddet eller lösa fiskekort och kasta några kast. Rastplatsen är populär även vintertid då skoterleden på Vindelälven passerar alldeles intill.
Besök en av de vackraste strandpromenaderna utmed Vindelälven. I centrala Rusksele finns numera en tillgänglighetsanpassad strandpromenad mellan badstranden som ligger strax nedanför campingen och en nedfart som du hittar utmed Strandvägen som svänger förbi den lokala mataffären.
Året om kan du njuta av en älvnära promenad eller cykeltur längs Strandpromenaden i Vännäsby. Strandpromenaden är nästan 7 km lång och går längs med Umeälven mellan Vännäs och Vännäsby. I närheten av Festplatsen i Vännäsby finns en “Pusshållplats”. Väl värt ett besök med din kära?
Vindel-Storforsen naturreservat på 137 hektar utgörs av en älvsträcka på ca 3 km nedströms selet vid Vindelgransele. Storforsen är den största enskilda forsen i området och särskilt imponerande under smältvattenperioden. Här finns grillplats, vindskydd, torrdass, soptunnor, fin utsikt, och bra fiske.
Stora Tuvan är en ö i Umeälvens delta med en vacker naturstig som slingrar sig genom en frodig lövskog. Hängbron över till ön är anpassad för både rullstolar och barnvagnar och på ön finns en tillgänglighetsanpassad ramp ut till ett fågeltorn och ett gömsle.
Stora Stenen är ett friluftsområde med vacker natur som har öppet året runt. Området har fått sitt namn från det stora flyttblock från istiden som finns här. På Stora Stenen finns grillplatser och vindskydd med ved, samt klätterställning, gungor och pulkabacke på vintern.
Stor-Tavelsjön har ett missledande namn då den är mycket mindre än Tavelsjön. Lantmätaren läste fel och sjön skulle nog egentligen ha hetat Stor-Taveltjärn. Den lilla sjön ligger utmed Tavelsjöleden som delas upp och går utmed båda sidorna av vattendraget.
Starrbergets naturreservat är ett populärt utflyktsmål ca 3,5 km norr om Vännäs utmed väg E12 i riktning mot Lycksele. Från parkeringen går en cirka 1 km lång led upp till bergets topp. Stigen är delvis brant, men kort. Väl uppe finns en liten raststuga där det går bra att ta en paus och fika innan
Sorsele orts första hembygdsområde skapades vid kvarnbäcken genom att man flyttade dit en byggnad från Gargnäs för att använda som hembygdsgård. Hembygdsgården flyttades sedan år 1976 till Djupavan i anslutning till campingplatsen, den så kallade Sågavan.
Under den andra delen av Nasafjällsepoken (1770–1810) byggde man en smälthytta vid sjön Yraft. Det gjordes stora investeringar i hopp om att fyndigheterna skulle rädda Sveriges ekonomi. Idag finns här en utställning med modeller och fotografier som visar hur brytningen vid Nasafjäll gick till.
Skibbikken är hela familjens sandstrand och en stor favorit bland barnen i Sorsele. Stranden är rymlig och långgrund och sanden är fin, ljus, och kompakt och utan vassa stenar att stöta tårna på.
Selsknösen är populärt utflyktsmål som bjuder på en milsvid utsikt över Vindelälvens dalgång och Tavelsjöbygden. På platsen finns ett 15 meter högt utkikstorn där du kan blicka ut över landskapet i alla vädersträck. Stigen upp på berget är delvis brant, men utsikten gör promenaden väl värd.
Vacker och lång sandstrand med fin sand belägen vid den kanske mest populära delen av Isälvsleden. Leden går förbi vindskyddet på stranden och ut på en 3 km lång rullstensås. Vid stranden finns ett vindskydd med grillring.
Ruskträskbäcken är en välkänd, restaurerad, och reglerad fisketräcka på ca 2 kilometer. Bäcken rinner från sjön Ruskträsket ner till Vindelälven i Lycksele kommun. Här kan man fiska gädda, abborre, harr, insjööring, bäcköring, och mört.
En plats med mycket historia. Hembygdsgården är byns äldsta byggnad, en parstuga från 1750-talet. Här finns en föremålssamling och utrymme för sammankomster. På platsen finns en informationstavla, en förvarings bod för mjöl och bröd, en smedja, och en minnessten.
Rusksele badstrand ligger nedanför campingen och där kan man även promenera den nyligen anlagda och tillgänglighetsanpassade strandpromenaden. Vid stranden ligger en nybyggd grillplats i betong med bänkar.
Rastplatsen vid Giertsbäcken mellan byarna Grannäs och Risnäs utmed väg 363 är en perfekt plats för en bensträckare. Här finns en fin parkering med en plattform vid Giertsbäcken med ett flertal bord och bänkar. Det finns även ett vindskydd med grillring.
En parkering vid det gamla brofästet i Kraddsele. Här finns en informationstavla, ett vindskydd, soptunnor, och toalett. Här finns även en fiskestig.
Parkera vid Ammarnäs kyrka och vandra upp efter stigen till toppen av potatisbacken. På toppen finns en grillplats och vacker utsikt över deltat. Potatisbacken är en utmärkt plats för fågelskådning.
Den gamla dammkojan vid Jorbokkforsen togs ned och låg i förvar i drygt 20 år strax utanför Gargnäs. Styrelsen i Gargnäs-Råstrand FVO har länge velat timra upp denna igen och under 2017 blev detta verklighet. Nu ligger kojan vid Panniduns timmeravlägg och är tillgänglig att hyra. Vid parkeringen står en informationsskylt. Nedanför kojan vid Gargån finns ett vindskydd.
Vid Sjömyrviken ligger en fin badstrand. Det finns här en modern kåta som går att hyra och vid den finns en traditionell samisk kåta med björkstammar, näver och torv. Det finns planer att rusta upp den samiska kåtan sommaren 2023.
Fin badstrand som är tillgänglig året om. Mindre besökt än andra platser. Ingår i Vindelbygdens fiskeområde. Ligger utmed Västerbottenleden.
Missutjärn är en av de vackraste tjärnarna inom Ekopark Skatan och är omgärdad av en gammeltallskog. Tjärnen är en så kallad dödisgrop, en efterlämning av istiden, som sedan fyllts med vatten. Här finns Missutjärnstugan, en övernattningsstuga med spis, matbord, och fyra sängar.
På Middagsbergets topp är det en fin utsikt över älvsmötet mellan Vindelälven och Umeälven. Det finns en promenadstig till toppen av berget. Vintertid drivs en skidanläggning med slalombacke, familjebacke och liftar på berget. Då kan du också fika i serveringen i Midstugan som ligger uppe på bergets topp.
Märkforsen är en vacker sträcka av älven, med forsar, kanjon och fall direkt efter varandra. Hela området är täckt av tusentals växtarter, en del mycket sällsynta. Märkberget är känt för att vara ett av de vackraste reservaten i norra Sverige.
Utforska holmarna i den mäktiga Mårdseleforsen. Här kan du vandra över broarna och holmarna och se rester från flottningsepoken. Längre in i naturreservatet finns ett härligt klipplandskap med släta stenblock och jättegrytor.
Linnévägen är en 7,7 km lång vandringsled med en spännande historia, som löper mellan Västra Spöland och Jämteböle. Det var efter denna väg, den gamla inlandsvägen, som Carl von Linné färdades på sin Lappländska resa år 1732. Linnévägen är ett populärt utflyktsmål som erbjuder fina hundpromenader.
Vindskydd och grillplats mellan Björksele och Vormsele nära fin forsmiljö med strömmande vatten. En bra fiskeplats som ligger en bit från vägen så man slipper höra trafiken. Det är lätt att ta sig ned och det går att köra ända fram till vindskyddet med bilen. Det är inte skyltat utmed väg 363.
Längs den vackra och vilda Lillforsen kan du fiska lax, öring, gädda, abborre, och harr och parkera mycket nära forsen. Vid grillplatsen Nybrogrillen invid Lillforsen, finns ett vindskydd samt bänkar och bord-självklart med älvsutsikt.
Lillåkojan är en gammal flottarkoja på västra sidan av Lillån som förbinder Holmträsk med Bastuträsk. Åman är en attraktiv kanotled och området har flera grillplatser, sandstränder, och skogshuggarkojor som står öppna för övernattning.
Laxselet är ett vida känt område för laxfiske. Fisket runt Laxselholmen kan vara ett av de mest givande i området efter lax, men ger även ett riktigt bra harrfiske.

Vid Ammarnäs kyrka ligger en välbevarad samisk kyrkstad. I de små bodarna övernattade samer i samband med kyrkhelger eller besök till Ammarnäs. Torvkåtan står öppen så man kan titta in i den.
Hållbart fiske vid Långforsen. Vid Långforsen finns en flugfiskesträcka på ca 2 km som lämpar sig väl för öring och harr. Här ska all fångst återutsättas. Stränderna består av artrikt isälvssediment som avsattes när inlandsisen smälte. Vid nedre Laisälven och på Laisheden finns ett utbrett system av fångstgropar.
Långforsen är den längsta forsen i Vindelälven inom Vännäs kommun. Det är ett mycket vackert naturområde där en vandringsled binder samman Långforsen med Vännforsen. Här kan du fiska lax, öring, gädda, abborre, och harr. Det finns flera rastplatser i området och området är lättillgängligt med bil.
Vid brofästet på den norra sidan av Umeälven ligger Umeås nyaste park Kvarnlunden. Här finns en nipa, en avlång kulle, för att sola sig på sommartid och åka pulka vintertid. Det finns tre tematiska promenadstråk, grillplatser, och en båtramp.
I centrala Gargnäs finns en liten sjö som kallas Prästtjärnen. Runt denna lilla, hjärtformade sjö finns en tillgänglighetsanpassad kulturstig med informationstavlor som visar Gargnäs historia med text och bilder.
När man saknar havet så är Kontudden ett väldigt fint besöksmål. Kontudden är vacker plats med stora klipphällar vid havet med två fina grillplatser samt ett vindskydd, vedförvaring, och två bord med bänkar. Besökare uppskattar att klättra upp på och utforska hällarna.
Kittelforsheden är ett litet naturreservat på 3 hektar som ligger på båda sidorna om väg 363. Reservatet ligger ca 6 km sydost om Björksele. Genom reservatet rinner en bäck och det rörliga markvattnet ger god grund åt en mycket rik och produktiv flora.
Vindskydd och grillplats mellan Björksele och Vormsele nära fin forsmiljö och flottararm. En bra fiskeplats som ligger en bit från vägen så man slipper höra trafiken. Använd Google maps länken för att hitta rätt avfart. Det är inte skyltat utmed väg 363.
Kåddis ligger vid den så kallade torrfåran och är en populär fiskeplats. Kåddisstugan är ett vindskydd med grillring, bord med bänkar, en vedbod och soptunnor. Det finns även ett vindskydd ute på Kåddisholmen.
Juvikkammen ligger utmed den nordvästra sidan av sjön Abborrträsket. Det är en av länets största sanddyner som bildades i samband med att inlandsisen smälte.
Fin badplats med sandstrand, brygga, flytande studsmatta, omklädning, och utedass. Här finns en tillgänglighetsanpassad fiskeflotte att hyra billigt från Rödåbygdens FVO och som har plats för 5 rullstolar.
Holmen är en grön och lummig ö i Österfjärden som ligger mellan Holmsund och Obbola. Här finns ett antal sevärdheter som en kolerakyrkogård och en skeppskyrkogård samt ett konstverk. På den yttersta nordspetsen av ön finns en tillgänglighetsanpassad utsiktsplats med vy över Umeälvens delta.
Upptäck Hjukenåsarna naturreservat; ett mäktigt åssystem på norra sidan Vindelälven. Här finns vandringsleder kring de tre rullstensåsarna och från Huvudåsens grillplats har du en bra utsikt över Vindelälven och det vackra landskapet. Hjukenåsarna är en utmärkt plats för MTB.
Lite söder om Vindeln ligger Hemseleforsen. Här finns en strand med grillstuga. Det är en fin strand men inte en bad- eller barnvänlig. Stranden kan ligga under vatten under vissa tider på året.
Hembygdsområdet i Vännäsby är ett populärt utflyktsmål med hembygdsgård, skolmuseum, soldattorp och minnesstenar av svenska kungar som besökt platsen. Det finns en utsiktsplats där man ser Vindelälven och Umeälven samt Vännäsby med omgivningar.
Hästskoforsen
Hästskoforsen bjuder in till både natur- och fiskeentusiasten, här finns något för båda. Vid forsen finns en hängbro som möjliggör passage över det strömmande vattnet. Fortsätter man över hängbron möjliggör det ett stort urval på fiskeställen.
Hässningberget är ett stort berg som ligger mellan byarna Klabböle och Skravelsjö, endast 6 km sydväst om centrala Umeå. Uppe på Hässingbergets topp har du en vidsträckt utsikt över Umeå med omnejd.
En barnvänlig och en fin grillplats för familjen. Lättillgänglig då det går att köra ända fram. Lugnflytande sträcka. Fiskeförbud gäller.
Hör och se Vindelälven forsa fram under dina fötter och njut av det vackra och levande landskapet längs älven på Gamla bron i Selet. Bron är en fin hängbro i trä och naturskönt belägen. Dessutom är den en given startpunkt för upplevelser längs Vindelälven.
Hamptjärnsberget är som gjord för små äventyrare. Här finns träd att klättra i, stenar att bestiga, raviner att undersöka, läskig trollskog och mycket mer. För den som har med sig eget fika finns ett flertal grillplatser, varav många är handikappanpassade. Missa inte heller den populära pulka-och kälkbacken med fantastisk utsikt.
Vindel-Storforsen naturreservat på 137 hektar utgörs av en älvsträcka på ca 3 km nedströms selet vid Vindelgransele. Grundforsen är den mindre, södra forsen i naturreservatet. Här finns vindskydd, torrdass, soptunnor, fin utsikt, och bra fiske.
Strandpärlan mitt i staden! Bölesholmarna är en naturskön plats med strand, grillplatser, fin natur och fiskemöjligheter. Skogen på holmarna utgörs av värdefulla och artrika lövskogar med ett rikt fågelliv.
Vid stranden på “allmänningen” i Ekorrsele ligger en fin grillstuga. Här börjar en 12 kilometer lång kanotled som går ned till Strycksele badplats.
Gimegoults är en 1,5 kilometer lång dalgång med upp till 25 meter höga, lodräta väggar. Längs med den östra kanten av kanjonen går en stig och vid slutet av stigen finns ett vindskydd. Väl framme bör man vara försiktig vid de branta klipporna.
Gillesnoule är en gammal mötesplats för Ran och Grans sameby. Här finns timrade kapell, några kåtor, en njalla, och en ajttie, en minnesten, en klockstapel, och en gammal gård som använts som kyrkstuga. Parkering ligger söder om vägen och stigen fram till kapellet är jämn och grusad och tillgänglig
Gargnäs hembygdsgård ligger centralt vid Prästtjärnen. Här firas midsommar med stort engagemang från ortens befolkning. Här kan man påbörja Kulturstigen, en grusad stig med informationstavlor som går runt prästtjärnen. Det sker ett antal aktiviteter under året som sommarcafé, surströmmingsmiddag, ba
Gammlias väderkvarn kom till friluftsmuseet 1923 från Holmön i Norra Kvarken. Kvarnen är troligen byggd under av 1700-talet och är äldre än vattenkvarnen som också står på området. Vindkvarnar var relativt ovanliga i norra Sverige. Istället var det mer vanligt att man nyttjade vattenkraft.
På Gammlia friluftsmuseum finns tre samevisten vars förebilder är visten från Västerbottens inland och fjällområden. Visten kallas de platser där samefamiljer historiskt slagit läger under sina flyttningar.
Mitt i Vindelälvens fåra tornar rester av dykdabler upp sig och påminner om en svunnen tid : när flottning av timmer bedrevs i Vindelälven. Känn historiens vingslag och ta del av gamla flottningsminnen i en utomhusutställning som är öppen året om.
Fårkammaren är ett litet naturreservat på 2,2 hektar med en hög klippvägg och en jordsremsa vid klippväggens fot där det växer en rad intressanta växter. Förr, när tamdjuren från Ammarnäs betade fritt i naturen under somrarna, brukade fåren ta skydd under den utskjutande klippan vid oväder. Idag så tar rådjur ofta skydd här.
I Brånsjöns naturreservat finns två fågeltorn där det går att njuta av såväl ett myllrande fågelliv under vår och sommar som en vacker utsikt över Brånsjön, en av norra Sveriges finaste fågelsjöar.
Den södra delen av Kåtabergets naturreservat är en liten högproduktiv fläck av skog som kan förklaras av en underjordisk bäck. Det här är en utmärkt plats att stanna och sträcka på benen. Det går en stig genom reservatet som är körbar med både rullstol och barnvagn. Reservatet är litet, så promenade
Inom Ekopark Skatan finns den högsta punkten inom Vindelns kommun. Brandbevakningstornet på Stor-Skällberget ger en storslagen utsikt och det sägs att det går att skymta 7 olika kyrktorn.
Blomster-Lottas Trädgård är en berömd trädgård från 1920-talet med spännande örter, träd och buskar. Blomster-Lotta och hennes son Alfred odlade växter från hela världen och tog emot gäster. Idag är trädgården delvis restaurerad och tillgänglig för alla att besöka. Det finns en gratis utställning i
Besök Blattnickseles vackra strand. Vid färd norrut på E45an genom Blattnicksele, sväng vänster vid tennisbanan och fortsätt fram till campingen. Utmed campingen finns två fina badstränder som är välbesökta av ortens befolkning.
Den lilla rastplatsen ligger mittemot affären i Blattnicksele vid vägen och Vindelälven. Intill finns en informationstavla för bygden och busshållplats. Den populära rastplatsen nyttjas av resande och Blattnicksele bor. Här samlas ortsbor för att fika och äta glass.
Vid väg 363 finns Beukaforsen och Trafikverkets rastplats med turistinformation, bord och bänkar, sophantering, toalett och handikapptoalett. Fiskevårdsområdet hyr ut båt i närheten. Beukaforsen är en fors där man gjorde stora insatser för att få timret att ta sig ner genom den steniga och hällrika
Baggböleören är en udde i Umeälven som klassas som ett av Sveriges främsta havsöringsvatten. På Baggböleören finns två grillplatser med bänkar. På sommaren är Baggböleören möjlig besöka med rullstol.
Fin badstrand belägen vid vackra Falträsk. Här kan man enkelt sätta ned kajaker och vid stranden ligger Enhands Israels, en liten koja med historia.
Populärt litet äventyrsbad som är gratis och öppet dygnet runt. I närheten ligger även badplatsen med parkering, omklädningsrum, bryggor, och hopptorn.
I Åmsele, utmed väg 363 finns en trevlig rastplats med bord och bänkar. Kvarnen ligger vid biflödet Åmans mynning, en å som gett Åmsele sitt namn. Kvarnen är en av de bästa bevarade i Västerbotten.
Altarliden är berget på andra sidan älven vid Rusksele och en av de toppar som man ser från Rusksele strandpromenad. De övre delarna av berget bildar ett 250 ha stort naturreservat som är täckt av granurskog av frisk blåbärstyp.
Akkas tjärn ligger centralt i Ammarnäs. Idag är tjärnen tillgänglighetsanpassad med stadiga bryggor, rullstolsanpassade spångar, och en fin grillplats. Akkas tjärn erbjuder fiske för alla och är ett mycket fint besöksmål för barnfamiljen inom gångavstånd från busshållplatsen.
Vindelbygdens FVO erbjuder alla gratis fiske i Abborrtjärn året om, för vad kan väl vara trevligare och roligare än lite bad och abborrfiske eller vintertid pimpla och grilla en bit falukorv?