Matupplevelser inom och nära Vindelälven-Juhttátahkka
Smaka på Vindelälven – den här kartan lyfter smakupplevelser längs älvdalen och erbjuder en försmak av upplevelsen i form av bilder och berättelser om företagen. Vi har även lagt in smakupplevelser utanför det geografiska biosfärområdet. Dessa upplevelser kan ni ta dela av under fliken, utanför biosfärområdets gränser
Zooma in och klicka dig runt i kartan, utforska matupplevelser och upptäck alla våra vackra kommuner!
Ammarnäs Guidecenter
Till Ammarnäs Guidecenter och Bistro kommer både boende och besökare för att umgås och avnjuta lokala smakupplevelser. Fiskarns pasta, -bestående av rensuovas i crème fraichesås med tomater och lök. En annan är Risotto med rökt renkött från Fjällvilt, svamp och västerbottensost färdig att avnjuta.
- Café eller Bistro
Princess bageri
Princess bageriet i Sorsele erbjuder färska smakupplevelser varje dag. Det långjästa surdegsbrödet är en hyllning till norra Sverige. Bullar, tårtor och bakverk som Sorsele boomerang – en smördegssnurra med krämig hasselnöt – överraskar stamkunder och de lyckliga besökarna som hittar hit.
- Bageri
Camp Gauto
Omgivande fjäll och vattendrag lockar hit aktiva besökare. Den säsongsöppna restaurangen erbjuder lokala norrländska och samiska smaker – lokalt rökta räkor, färskfångad röding, mandelpotatis, renskav, Gahkkubröd, lingondressing, sommarpaj, hjortron. Menyn varierar beroende pånråvaror i säsong.
- Restaurang
Sisskal
Porlande friskt och avnjuts vid 8-10°C – det är Sisskals lager från Vindelälvens bryggeri. Ölet har tydlig smak av malt med inslag av knäckebröd, aprikos, honung, citrus och örter. Lokala bryggeriet där passion för ölbryggning möter genuin stolthet i hantverket ligger nära Vindelälven i Rusksele.
- Dryck
Restaurang 363
Mitt i Rusksele ligger restaurang 363, en mötesplats för alla åldrar. Här serveras både smakrika kötträtter, fisk och till färgstarka vegetariska alternativ. Traditionella smaker får en moderna twist – och all mat är präglad av äkta engagemang för goda råvaror och glädjefylld kreativitet i köket.
- Restaurang
Glassbonden
I en pittoresk miljö intill Vindelälven finner du glassbonden. Den färska feta mjölken från de betande korna och de naturliga smaktillsatserna används till att manuellt göra glass, både traditionella norrländska smaker såsom hjortron och västerbottenost, men också andra spännande smakkombinationer.
- Café eller Bistro
237 AB
Vackert in vid Vindelälven och dess naturbeten ligger Sorsele hembygdsområde – en lokal mötesplats för Sorselebor och gäster. Blickar du ut över området kan du se betande djur. Hembygdsområdet skapades 1947 vid Kvarnbäcken. Lokala råvaror är starkt närvarande i hembygdsgårdens matutbud.
- Café eller Bistro
Adolfströms Fjällgård
Adolfströms Fjällgård som ligger längst in i Laisdalen är ett nav för fjällvandrare och en särskild upplevelse. Här serveras sommartid lättare luncher och smörgåsar gjorda på lokala råvaror, nybakat bröd och ortens delikatesser. Smaka det speciellt rostade kaffet med vår egen kvannekaka!
- Café eller Bistro
Bäverholmens Wärdshus
Bäverholmen, mitt i det vackra norrländska landskapet i Arjeplog, når du endast med båt. Wärdshuset erbjuder en god meny med vilt och lokala råvaror. Smaka renskav med svampsås, fjällfisk, älgstek eller en klassisk burgare. Till kaffet kan du avnjuta glass och våfflor med hallon och hjortron.
- Restaurang
Ljadas Mat & Äventyr
Ljadas mat & äventyr- vildmarkskock och guide – finns i Rödåsel intill Vindelälven. Följ med på ett äventyr i det fria med flugfiske, eld och god mat. Naturen och lokala producenter står för råvarorna – egenfångad fisk, mogna bär, örter, ren, naturbeteskött och potatis. Kaffet kokas över öppen eld
- Eat with a local
- Jord till bord
Vindelrökt
Vindelrökt skinka, en produkt från en hundraårig tradition och en unik smakupplevelse uppbyggd på alved, råvaror av högsta kvalité och ett minst sagt genuint mathantverk. Självklart är det alltid svenska råvaror som sätter smaken hos Vindelns rökeri, nu också EU Certifierad.klar
- Gårdsbutik eller Saluhall
Saluhallen i Vännäs
Mitt i Vännäs finner du Saluhallen med produkter från lokala producenter. Rökt, saltat och torkat. Saft, sylt och bär. En mångfald av delikatesser där alla smaker är närproducerade och ekologiska. Sortimentet är smakrikt och säsongsbaserat. En hantverkshörna bidrar till en dynamisk butiksupplevelse
- Gårdsbutik eller Saluhall
Fjällvilt
Mathantverkaren Anders Skum med sitt företag Fjällvilt förädlar bland annat ren och egen vildfångad fjällfisk från Ammarnäs och Vindelfjällen. Några av Fjällvilts specialprodukter är suovaskotlett av rensadel, lövbitar av innanlår, kallrökt renfärs, gravad & kallrökt reninnerfilé och reninnanlår.
- Gårdsbutik eller Saluhall
- Samiskt
Tavelsjö Wärdshus
Charmig atmosfär och stor gästfrihet gör varje besök till en minnesvärd upplevelse. Här finns flera smaker som inrymmer det bästa av lokala råvaror och äkta mathantverk. Räksmörgås eller högrevsburgare. Svedjans ost eller Hansens chark. Här är smakupplevelsen alltid i fokus oavsett tillfälle.
- Restaurang
Forsknäckarna
En smakrik och värmande måltid efter en vild och vacker forsfärd. Vindelälven står för äventyret – murrikan, elden och maten ramar in upplevelsen. Mitt i skogen, runt en sparkande eld, förstärks smaken av varje tugga. Lokalt, nära och hållbart med den västerbottniska naturen som den röda tråden.
- Eat with a local
Brännlands Wärdshus
Smakupplevelsen kan börja på många olika sätt, men följer alltid säsongens rikedom och tillreds alltid med omsorg och kärlek. Avnjut en krämig toast skagen, mjäll gravad lax på tunnbröd, eller västerbottnisk renskav på våffla. Missa inte en västerbottnisk pärla i en varm och välkomnande atmosfär
- Restaurang
