Visste du att den vitryggiga hackspetten hör till den mest hotade arten i Sverige? I början av 1900 – talet var arten vanlig, men under lång tid har den haft en nedåtgående trend. Att bevara och återskapa livsmiljöer för vitryggig hackspett, och mer än hundra hotade följearter, är en framgångsfaktor för Sveriges biologiska mångfald!
Naturvårdsverket pekar ut den vitryggiga hackspetten som en viktig art att bevara för att klara biologisk mångfald i Sverige, med målsättning, – ett livskraftigt bestånd av vitryggig hackspett i Sverige. I omgångar har det funnits vitryggig hackspett i Umeå, men på grund av bristfällig tillgång på föda har de inte blivit kvar. För att trygga arten har nu Umeå kommun valt att upprätta ett åtgärdsprogram för vitryggig hackspett.
Arbetet sker i ett samarbetet mellan avdelningarna för samhällsplanering, naturvård, mark och exploatering och folkhälsa på Umeå kommun, privata markägare, Vattenfall, EU-projektet Superb, Rewilding Sweden, Norra skog och Skogsstyrelsen visar en modell för utveckling som gynnar flera. Kommunen i samverkan med övriga aktörer och intressenter engagerar sig tillsammans för att trygga arten, liksom många fler arter som är beroende av lövskogsmiljöer.
Vår projektsamordnare, Daniela Nedelscheva var på plats i Umeå vid Umeå Energicentrum i Klabböle för att ta del av goda exempel, lärdomar och framgångsfaktorer. “Ett lysande exempel på samverkan för hållbar utveckling i Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka! 130 hektar skog kring Klabbölle nära Umeå förvandlas med fler lövträd, färre barrträd och mer död ved för att få den vitryggiga hackspetten och många andra arter att trivas här. Röjningen öppnar också vy mot älven”, säger Daniela.