Vi börjar vid Vormforsen. Vi kunde förstås ha börjat resan var som helst längs väg 363, men Vormforsen känns bra. ”Kalla den himlajorden eller änglamarken om du vill”. Evert Taubes Änglamark, en hyllning till den obundna naturen. Evert står staty vid forsen. Telegrammet han skickade till regeringen Palme – om att ifall älven skulle byggas ut så skulle djävulen och inte Evert vara svensk – går också att läsa. Inget kommer utan starka ord vid en otämjd älv.
Älven i sig har alltid varit en färdväg. Det samiska ordet för flyttled, juhttátahkka, har också gett biosfärsområdet Vindelälven-Juhttátahkka dess namn och riktning. Människa och natur, tillsammans, på väg mot något nytt. Som renarna som flyttar mellan sommar och vinterbetesland i ett evigt kretslopp, så lever också andra vid älven. Fåglarna som sträcker från Umedeltat till Vindelfjällen, laxen som vandrar upp i älven, renen som söker nytt bete, människorna som arbetspendlar eller bara förströr sig. En ständig rörelse.
Det är forsen, själva naturkraften, som definierar älven. Järnforsen. Malåforsen. Beukaforsen. Storforsen. Vormforsen. Mårdseleforsen och många fler. Men det är vid selen som människorna bor. Kraddsele. Sorsele. Blattnicksele. Sandsele. Björksele. Vindelgransele. Rusksele och så vidare. Där älven är lugn och vattnet tamt, där det går att skapa en färdväg över älven för ett enklare liv. Vid selen förenas syd och nordsida av älven. Om sommaren med båt. Om vintern på skidor. Alltid denna växling: fors och sel, naturkraft och människa, ”sörsia” och ”norsia”, yin och yang.
Inspiration och stolthet
Vindelälven idag är en av Sveriges fyra nationalälvar. Kring älvdalen, från avrinningsområdet i Vindelfjällen, till Umeå vid Bottenviken, har ett UNESCO Biosfärsområde bildats. Kort sagt är ett biosfärsområde ett modellområde där nya metoder utvecklas i lokal samverkan, allt för en hållbar samhällsutveckling. UNESCO skapade biosfärsprogrammet redan 1971, för att på vetenskapliga grunder förbättra människors förståelse och samverkan med naturen. Dessa modellområden för människa och biosfär, förkortat MAB, skulle möjliggöra hållbar social, ekonomisk och miljömässig utveckling av platsen. Sedan 1971 har 738 platser i 138 länder utsett till ett UNESCO MAB område. Vindelälven-Juhttátahkka är ett av dem, tillsammans med Amboseli, Serengeti-Ngorongoro och Garden route i Afrika, eller Yellowstone, Denali och Niagara i Nordamerika. Det finns all anledning att tänka på älven som unik, och i sitt sammanhang. Vindelälven är till för vår känsla av stolthet och inspiration.
En plats vi gör bättre tillsammans
Längs älven lär du dig att varje årstid för med sig sin skönhet. Höstens färger, vinterns renhet, vårens berusning och sommarens skirhet. Och sedan säsongerna mellan de distinkta årstiderna. Hur förklarar man försommarens ljus eller vårvinterns magi? Älven lever sitt liv med årstiderna, precis som människorna längs älven gör. Ett rikt samhällsliv uppstår i mötet. Den samiska kulturen längs Vindelälven är viktig, den svenska kulturen likaså. Här finns utrymme för möten mellan dessa båda, men också för fler som flyttar in. Även om människorna varit här länge, har älven och naturen varit längre. Det är älven som välkomnar och förenar och – på alla sätt – möjliggör vår lokala plats. Det här är jorden vi ärvde. Och det här är platsen vi gör bättre tillsammans.
Upplev Nationalälven Vindelälven
Besök vår digitala karta som lyfter unika platser längs Nationalälven Vindelälven. Glöm inte bort att hålla utkik i kommunernas evenemangskalendrar!
Evenemangskalender – Arjeploglapland
Evenemangskalender – Portal.sorsele.se
Evenemang i Vindeln | Visit Vindeln
Evenemang Vännäs | Visit Vännäs (visitvannas.se)
Evenemang | Visit Umeå (visitumea.se)
Text: Håkan Stenlund.