Published On: 6/6/2024

2024 års årsstämma präglades av lokala eldsjälar, givande diskussioner varvat med skratt, diskodans och vacker solnedgång. Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är utnämnt av Unesco. Det är både ett geografiskt område och en ekonomisk förening som startades upp april 2020. Maj 2024 genomförde vi den tredje fysiska årsstämman. Värdkommun i år var Lycksele som representerades både av kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren, oppositionsråd Ann-Charlotte Liljeström, näringslivsutvecklare och medlem i biosfärområdets handlingsgrupp Marie Öhlund samt Erik Alnersson, biosfärambassadör och Ruskselebo

 

Modellområde för hållbar utveckling

2023 var vi på Silvermuseet i Arjeplog och i år på Skogs- och samemuseet i Lycksele. VD Eva Lundström välkomnade biosfärmedlemmar och styrelse. Hon berättade om deras regionala ansvar att lyfta skogen och skogsbrukets historia samt att synliggöra urfolket samernas kultur och kulturarv. Under stämman lyftes många intressanta punkter. “Det finns ett växande intresset för klimatrelaterade frågor i Vindelälven-Juhttátahkka – inte minst kopplat till samhällsomvandlingen i norr” säger Ann-Kristine Vinka, koordinator och verksamhetsledare för föreningen. Daniela Nedelcheva, projektsamordnare, presenterade det avslutade projektet Modellområde för hållbar utveckling. Utöver ett 50-tal deltagande aktörer och många insatser uppmärksammade hon att 9 nya projekt kopplat till Vindelälven-Juhttátahkka har startats upp under perioden. Läs mer om några av dessa projekt här

Årsstämman avrundades med skratt och att högtidligt dela ut medlemsbevis och fina skyltar som medlemsorganisationerna kan sätta upp vid sina entréer. Efter stämman fick vi kaffe, kaffeost och guidad visning vid samevistet. Kvällen fortlöpte med middag varvat med givande diskussioner, diskodans och vacker solnedgång.

Eldsjälar i Rusksele

Den 1 juni, efter en härlig frukost begav vi oss till Rusksele och strandpromenaden längs Vindelälven. En stolthet för Ruskseleborna och ett gott exempel för oss alla efter älvdalen. Erik Alnersson, Malin Dahlgren, Sven – Erik Dahlgren, Anton Israelsson, Isak Jonsson och Thomas Jakobsson – lokala eldsjälar tog hjärtligt emot oss. De lyfte Rusksele och samarbetet mellan byns näringsliv och föreningsliv som en viktig grund för att lyckas med att utveckla platsen. Thomas, VD för den ljusa Vindelåns snickeri, berättade stolt om sina förfäder som drivit verksamheten i tre generationer innan han tog över med sin bror och kusin. Vi avslutade dagen med en konstutställning med fantasi- och naturmotiv skapat för att sprida glädje. Konstnären Aleksandra Paranchencko från Ukraina, numera bor och målar i Rusksele. En smakrik lunch på Restaurang 363:an, kaffe och tårta avslutade denna soliga medlemsdag i Vindelälven-Juhttátahkk biosfärområde.

Tillsammans är vi Vindelälven-Juhttátahkk biosfärområde

Ett stort tack till föreningens finansiärer: kommunerna Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Umeå samt Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten, alla medlemmar, medarbetare, styrelse, biosfärambassadörer och samverkanspartners som gör arbetet möjligt! Tack också till Lyckseles lokala biosfärråd som planerat och genomfört årets medlemsaktivitet i Rusksele!