Den 9 augusti är det Unescos internationella dag för världens ursprungsfolk. Ursprungsbefolkningar lever i nästan 90 länder och representerar cirka 370 miljoner människor som besitter både kunskaper och erfarenheter och som förenar både kultur och biologisk mångfald. Biosfärområden är en del av Unesco.
Unesco arbetar särskilt genom media och kommunikation som ett viktigt verktyg för utbildning, kunskap och information. Det gäller också för Biosfärområdet Vindelälven Juhhttátha, särskilt kopplat till lärande för hållbar utveckling. Ett gott exempel inom biosfärområdet är Sofia Rehnfjell från Rans Sameby, en kreativ och jordnära barnboksförfattare som kombinerar berättelser om vardagslivet i en renskötarfamilj och språket genom sina barnböcker. Böckerna är skrivna både på Umesamiska och svenska. Enligt Unesco är Umesamiskan ett av världens kritiskt utrotningshotade språk.
Med sina två publicerade böcker vill Sophia inspirera och bidra till att återta språket. Böckernas berättelser passar för hela familjen och är ett fint sätt att lära sig mer om det samiska vardagslivet och det samiska språket.
Läs mer här Sophia Rehnfjell tror på umesamiskan – Minoritet.se