Det finns något magiskt med den snö som faller över vårt eget hörn av världen. Den är vitare, mjukare, och gnistrar på ett sätt som känns unikt för oss. Kanske är det inte bara snön i sig, utan allt som den representerar – vårt arv, våra ansträngningar och vår gemensamma framtid. När årets julkalender utspelar sig på ett fjäll utan snö, där barnens drömmar och uppfinningsrikedom försöker fylla tomrummet, blir det en påminnelse om vikten av att tillsammans arbeta för en hållbar framtid.
För fem år sedan fick vårt område en hedersbetygelse: utnämningen till Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Det är en utmärkelse som bär med sig ett stort ansvar, men det är också en hyllning till er som bor och verkar här och som med era insatser har gjort detta möjligt. Genom ert engagemang blir vår hembygd en förebild för hållbar utveckling, lokalt, nationellt och globalt.
Samverkan
I kärnan finns en idé som ni redan lever efter: samverkan. Ett utnött ord som många gånger används utan innehåll. Vi har tillsammans visat att samverkan för hållbar utveckling inte behöver vara en abstrakt idé. När vi pratar om Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka (BVJ), pratar vi om er, om oss – våra gårdar och byar, djuren, naturen och landskapet.
Daniela Nedelcheva, vår projektsamordnare, lever och arbetar med och i biosfärområdet. Hon är engagerad i den plats hon bor på, där föreningslivet spelar en central roll.
– Det är fantastiskt att se, ta del av och bidra till det stora föreningsengagemanget här. Om det inte vore för de ideella krafterna hade mycket inte varit möjligt, säger Daniela.
Hon berättar om den vilja att samarbeta och dela med sig som hon möter gång på gång. Ett exempel är arrangemanget Littfors, där en idé växte fram och förverkligades genom samarbete.
– Festivalen inspirerade människor längds Laisälven och Vindelälven.att tänka: “Det här kan vi vidareutveckla.” Tillsammans kan vi lyfta våra lokala och bjuda in större, aktuella författare och artister och bredda programmet, säger hon och berättare vidare hur bland annat biblioteken och den samiska kulturbussen Julla Májja bidragit till att bredda utbudet och på så sätt lockat till sig en varierad publik, inte minst barn och ungdomar.
Guld och gröna skogar
Det är ingen hemlighet att vårt område är en skattkista av naturresurser och biologisk mångfald. Här finns både guld och gröna skogar i bokstavlig bemärkelse! Hur säkerställer vi att våra unika naturvärden bevaras samtidigt som vi skapar förutsättningar för ekonomisk utveckling och livskvalité? Är det över huvud taget möjligt?
I takt med samhällsomvandlingen upplever vi ett ökat behov av att hitta lösningar genom dialog och samverkan men att det ofta saknas en neutral grund att utgå ifrån, en neutral arena. Genom vår breda bas av medlemmar och organisationer kan vi tillgodose behovet. Marja Skum är en av styrelseledamöterna. Hon tillhör Grans sameby och representerar samebyn i styrelsen sedan tre år tillbaka. Hon beskriver det så här:
– I styrelsen ges möjlighet att möta människor från alla olika områden som region, kommun, skogs-, och länsstyrelse men även lokala föreningar och folk som lever och bor längs älven.
Hon upplever att samma möjligheter inte gavs innan arbetet knöts samman genom utnämningen till biosfärområde.
– Inte vid samma bord med så många olika personer där var och en får prata till punkt och bli respekterad. Annars sitter vi i samråd, där det ofta bildas stuprör.
– För oss som lever och verkar i den här glesbygden är det väldigt viktigt att få mötas så här
Livskvalitet
Ett av BVJ fokusområden är att skapa levande landskap där människor och natur samexisterar. Det handlar om allt från att främja framgångsrik renskötsel, jord- och skogsbruk, fiske i levande sjöar och vattendrag till att utveckla en hållbar besöksnäring. Livskvalitet för alla som bor och verkar här är en central del av visionen.
Camilla Sandström är kopplad till biosfärområdet genom att hon innehar en så kallad Unesco-professur.
– Biosfärområdet knyter samman alla delar av hållbar utveckling – miljö såväl som sociala och ekonomiska delar. Utifrån det kan man pröva olika sätt att hantera omställningen som sedan kan komma till nytta i resten av samhället; lokalt och regionalt, men även globalt. Området har på så sätt förutsättningar att bli till ett levande laboratorium för en inkluderande omställning.
Vilket fantastiskt sammanhang att vara del av! Här har vi möjlighet att testa teorier i praktiken genom att involvera lokalbefolkningen i forskning och utveckling. Det kan handla om att hitta nya metoder för jordbruk som gynnar både naturvärden och lantbrukare, eller att utveckla turism som främjar den biologiska mångfalden. Genom att vara ett öppet, holistiskt och levande ”laboratorium” där man får prova sig fram har det skapats en miljö där man vågar testa och utveckla nya idéer. Ett agilt sätt att arbeta, för att använda ett modeord som i praktiken finns ”sen gammalt” i vårt biosfärområde.
Tack!
Resultatet av de första fem årens verksamhet är imponerade och vi önskar att vi kunde lyfta fram allt och alla. Med små medel har BVJ etablerat en förening, byggt nätverk, genomfört ett stort antal samverkansprojekt och etablerat en effektiv plattform för samverkan. Detta arbete är nu redo att växlas upp ytterligare.
När vi blickar framåt mot de nästkommande fem åren, står det klart att det är ni som fortsatt kommer att forma och leda utvecklingen och lägga grunden för en hållbar framtid. Utmaningarna är stora, kanske större än för fem år sedan, men det är även möjligheterna.
Det arbete som ni gör idag – att förena naturvård med ekonomisk och social utveckling, att inspirera andra och att själva våga testa nytt – är det som gör vårt område till ett föredöme. Så när vi talar om vita snödrömmar, gröna skogar, och friskt vatten talar vi egentligen om er. Tack vare ert engagemang och era insatser kan vi fortsätta att vara en plats där människor, natur och framtid möts på ett hållbart sätt.
Även om många känner till Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och de flesta boende är stolta att leva i det, vet många inte alldeles självklart vad det handlar om. Det kan samtidigt vara svårt att förklara, även för den som är insatt. Vi vet att många tror att vi är ännu ett projekt som snart är slut. I själva verket är projekten snarare bara verktyg för att uppnå målen. Vi har en stark vision och en långsiktig planering, en bred och stadig styrelse och en fungerande organisation. Vi önskar att vi kunde skriva att vi har pengapåsar som svämmar över. Tyvärr kan vi inte riktigt det, men, det är en av de saker vi jobbar intensivt med ända in i årets slut och in i nästa.
Vi i biosfärområdets tomteverkstad vill önska oss några klappar till nästa år: Sprid kunskapen om oss. Berätta om oss på fikarasten, dela våra inlägg och inspirera fler att ta del av allt som händer och sker. I gengäld lovar vi att försöka tillgodose era behov av information, inspiration och stöd.
Slutligen, ett stort, varmt tack för de fem år som vi fått engagera oss tillsammans med er, alla organisationer, medlemmar, medarbetare, finansiärer och samarbetspartners!
Med önskan om en vit Jul!
Biosfärkontoret Ann-Kristine, Chance, Daniela, Emma, Fabio, Mariann och Roine