Published On: 5/7/2024

Var med och utveckla bilden av Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka som en attraktiv plats att leva, växa, besöka och investera i!  

2019 utnämndes Vindelälven-Juhttátahkka till ett biosfärområde – ett test- och modellområde för hållbar utveckling. UNESCO-utmärkelsen “biosfärområde” lyfter de unika natur- och kulturvärdena samt människornas engagemang för älvdalen. Biosfärområdet följer Laisälven och Vindelälven ca 50 mil från fjäll till hav, i land och stad och är en del av Sápmi.  Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka är också en ekonomisk förening med en bred styrelse där näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och akademi är representerade. Biosfärföreningen är en växande organisation där innovation och nytänkande uppmuntras. 

Du inspirerar med ord och bild

Nu söker vi en kommunikatör till vårt lag. Du kommer att berätta om älvdalen och människor, organisationer och initiativ i den. Du är lyhörd, med starkt eget driv. Du fångar andan i området och skapar engagerande berättelser med kärnfulla budskap. Kreativ och estetisk fallenhet är en stor fördel i detta arbete där grafisk design behövs både digitalt och i tryckt media. I tjänsten ingår att skriva artiklar, nyhetsbrev, intervjuer, fota och filma i hela biosfärområdet, kommunicera på sociala medier, och ibland i andra medier. Du behöver kunna presentera information från varierande ämnesområden på ett strukturerat och lättförståeligt sätt. Du ser också till att informationen på vår webbplats är aktuell och relevant och uppfyller besökarnas behov. Del av tjänsten innebär också att delta i fysiska möten och workshops.

Om dig

Som person är du intresserad av samhällsutveckling och bidrar gärna till nytänkande och dialog mellan olika intressegrupper. Vi tror att du är utbildad journalist eller kommunikatör och brinner för hållbar utveckling. Kanske kommer du från en lokaltidning eller ett mindre företag och bor i området. Du är en lagspelare och samarbetar väl, inspirerar andra och tar egna initiativ. Du är lösningsorienterad och proaktiv, tar ansvar för din del i processen och hålla deadline. 

Du bör ha några års erfarenhet då tjänsten kräver självständigt arbete och förmåga att driva kommunikations – och varumärkesarbete framåt. Vi ser gärna att du beskriver dina erfarenheter med konkreta exempel från tidigare tjänster/uppdrag kopplat till din roll eller ditt genomförande med;

 • insamling, produktion och publicering av content på sociala medier
 • framtagande av tryckt material (broschyr/magazine eller annat PR material)
 • något/några av de områden som vi beskriver under rubriken önskvärt (om du har)

Utbildning
Eftergymnasial utbildning 

Krav på kompetenser 

 • Relevant utbildningsbakgrund – Journalistik, Medie- och kommunikation eller motsvarande kompetenser
 • Dokumenterade erfarenheter av att producera och publicera texter, foto, filmer (stillbilder och rörlig bild) genom olika kommunikationskanaler
 • Goda kunskaper i WordPress, Google-verktyg, Adobe, Canva eller andra relevanta digitala verktyg och plattformar
 • Goda kunskaper i engelska (i tal och skrift)

Önskvärt 

 • Lokalkännedom och nätverk
 • Kunskaper i samisk kultur och samiska språk
 • Erfarenhet av webbdesign/webbutveckling
 • Erfarenhet av platsutveckling (place branding)
 • Erfarenhet av projektledning /projektarbete eller annan samordnande funktion

Övrigt 

B-körkort och tillgång till egen bil

Anställningens omfattning 

 • Tjänsten är en projektanställning på 50% under 1 år
 • Eventuell förlängning efter projektslut. 
 • Individuell lönesättning tillämpas. Ange ditt löneanspråk i ansökan. 

Placeringsort 

Organisationens säte är i Ammarnäs. Tjänsten erbjuder möjlighet att arbeta på distans i från någon av biosfärområdets kommuner: Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs, Umeå, Malå eller Norsjö efter överenskommelse. 

Tillträde 

Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Ansökan skickas till info@vindelalvenbiosfar.se senast 4 augusti 2024. Intervjuer sker löpande. 

För mer information kontakta
Ann-Kristine Vinka, koordinator/verksamhetsledare
tel. 0730 – 797903
www.vindelalvenbiosfar.se