Test- och modell; Samutveckla transporttjänster för kallt klimat
Biosfärområdet Vindelälven Juhhttátha, en del i projekt Vinter Hugo. ”Vinter-Hugo” avser utveckla och utvärdera två transporttjänster som använder en liten, autonom transportrobot. Transporttjänsterna samutvecklas tillsammans med användarna och ska speciellt bygga kunskap kring autonom transport av lätt gods i svåra vinterförhållanden. Hårdvaran som används blir en vinteranpassad version av den svenska transportroboten Hugo och försöken görs dels i Tavelsjö-Rödåbygden innanför Umeå, dels på Rönnskärsverken i Skellefteå kommun. Båda transporttjänsterna kan utföras med samma plattform men är annars väldigt olika, vilket ger oss en bredd av kunskap och mer användbar lösning. Systemdemonstratorn är designad för att påskynda utvecklingen mot ett mer fossilfritt och inkluderande transportsystem, för landsbygder, inom Accelerera-delprogrammet för FFI.
I Tavelsjö-Rödåbygden består transporttjänsten av att köra ut matkassar och paket från mataffären i Tavelsjö till invånarna inom ett par kilometers avstånd. Basen för system demonstratorn blir att utföra den existerande hemsändningstjänsten under den första vintern.
Under andra vintern samutvecklas transporttjänsten för att kunna nå bredare ut till de 499 personer som bor nära (150 m till 15 km). Detta utgör idag en samhällsbärande tjänst.
På Rönnskärsverken ska transporttjänsten ersätta dagens rörpostsystem, vars driftsäkerhet börjar bli sämre, för tidskritiska prover av smältor. Om en smälta måste kasseras blir det mycket dyrt, och innebär att stora mängder energi kastas bort. Transporttjänsten måste därför vara relativt snabb men framför allt mycket driftsäker.
Projektet innehåller också tjänstedesign av autonoma transporttjänster för att stärka svensk beredskap samt jord och skogsbruket. En autonom transporttjänst som kan frakta förnödenheter från förråd till operationsområden i händelse av mobilisering eftersöks, där vi samtidigt undersöker andra användningsfall, ”dual-use”, inom jordbruk och skogsbruk för ökad resiliens och livsmedelsförsörjning.
Projektägare
Projektet leds av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och har sedan parter som tillsammans spänner upp ett ekosystem för varje transporttjänst och ett gemensamt kunskapsbygge. Projektet utförs på tre år med en totalbudget på ca. 31 MSEK.
Läs mer här
Om projektet – Smart Landsbygd
Projektets löptid: juni 2024 – mars 2027.
Vårt deltagande med start november 2024.