Det var den första dagen med snö och vinterdäcken krängdes på strax innan avfärd till Mårdseleforsen. Väderrapporten varnade om 15,5 mm snö men som med tur förvandlades nederbörden till en mindre mängd regnblandat slask. Bara en bråkdel låg kvar som en tunt lager med vitt.
Eva Conradzon som är chaufför körde, Julla Májja – Den samiska kulturbussen, ned efter den lilla grusvägen utmed Vindelälven och parkerade framför informationsskylten för Mårdseleforsens Naturreservat. Det var förväntat att tiden skulle spenderas utomhus, som varit regel den senaste tiden, så vi besökare blev tacksamt överraskad av att bli inbjudna till att stiga in i Julla Májja och in i värmen. Ljudet av forsen trängde in genom väggarna och smattret av blötregn på taket och fönstren. Eva Conradzon, Åsa Skum, och Mats Larsson visade oss runt i bussen och berättade om deras mobila bibliotek, om Julla Májjas uppdrag, samt deras events under de kommande LittFORS-dagarna.
Efter en rundvisning så spelade Åsa upp ett ljudklipp om Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och sedan läste Åsa upp lite forskning kring samiska ortsnamn i området. Berättelser om varför en plats fått det namn det har idag. När live sändningen var över var det dags för fika. Kaffet serverades i vackra kosor tillverkade av en blandning av återvunnen plast och trä med Julla Májjas logotyp etsat på handtaget. Ja, man finner mycket känsla för mening och design inom Julla Májja och samisk design fanns överallt. Det är fascinerande hur stark koppling det är mellan samisk design och funktion. Ett föremål ska användas helt enkelt, trots att det är ofta så vackert att man knappt vågar röra vid det. Speciellt då man vet hur mycket tid, kärlek, och omsorg som krävts i dess framställning.
När vi alla hade varsin rykande kopp kaffe och en stor portion smörgåstårta så öppnade Lars Mattson en bok och läste följande:
”Det är ohyfsat att tacka nej till kaffe. Lika fel är det att fråga besökarna om de vill ha kaffe. Man ska inte fråga, bara efter en stunds prat gå till spisen och sätta på kaffepannan.”
Citatet kommer från Lilian Ryds bok ”Urfödan -om självhushållets mat hos folk i Lappland”.
Många av de stopp som gjordes under LittFORS-dagarna livestreamades på plats och de filmerna finns tillgängliga på Julla Májjas Facebooksida.
Här hittar ni Julla Májjas hemsida.
Nyfiken på att se var Julla Májja befann sig? Du hittar den på kartan här. Biosfärområdets utvecklingsområde är markerat med blått. Vid den svarta pricken vid Mårdseleforsen stod Julla Májja parkerad. Platsen markerar början på leden över Vindelälven.
Zooma in för att se gränserna för naturreservatet och få en översikt av broarna.