Fredag, den 22/11 anordnade Umeå Universitet Perspectives – ett årligt tvärvetenskapligt forum för forskning och samhällsdebatt. Fokus 2024 var på naturresurserna och den hållbara utvecklingen.
Näringsliv, samhällsaktörer, tjänstepersoner, kulturaktörer och vi på Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka var på plats och diskuterade samhällets omvandling ur flera synvinklar. Rennäringen och samiska samhällets perspektiv lyftes vid flera tillfällen – både i de korta filmerna, diskussionerna och publikens frågor.
Efter ett varmt välkomnande från Dieter Müller, Umeå Universitets vicerektor öppnade Åsa Persson, ordförande för Klimatpolitiska rådet och forskningschef på Stockholm Environment Institute dagen med en keynote om Agenda 2030 – och hur långt har vi kommit.
Markus Mannström, Head of Boden Operations Stegra berättade om ett etablering i Boden där vätgas, järn och stål kommer att tillverkas med minimal utsläpp i världens första storskaliga gröna stålverk. Föreståndaren för Umeå marina forskningscentrum, professor Nicholas Kamenos lyfte hur hav och havsbotten kan hjälpa till för att mildra klimatförändringarna och hur mänsklig aktivitet påverkar detta. Janina Priebe som är docent i idéhistoria berättade om skogsbrukets förutsättningar nu och då och tog upp frågan om en uppdaterad regelverk.
Deltagare i paneldebatter fick resonera kring fem olika teman – vatten och vindkraft, samhällets behov av metaller, skogen i framtiden, ekosystem och nerväxt. Daniela Nedelcheva representerade Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka i panelldebatten om Den hållbara utvecklingens konsekvenser för ekosystem. Daniela tog upp olika etablingars kumulativa effekter som påverkar rennärningen och att det behövs en beteendeförändring för att kunna komma närmare en hållbar utveckling.
Josef Erikssons (från duon Northern Indians) uppträdande och humoristiska, träffsäkra reflektioner om kulturens roll i den hållbara utvecklingen avrundade forumet. Även i pauserna under dagen fanns utrymme för deltagare och besökare att samtala, utbyta perspektiv och få större förståelse för varandra.
Läs mer här Perspectives – om naturresurserna och den hållbara utvecklingen