Várieste miärrije
Genom intervjuer och arkivmaterial samlades umesamiska namn på fjäll- och ortnamn in längs Vindelälven. Målet var att bevara språk, traditionell kunskap om natur- och kultur samt levandegöra kunskapen för att säkra generationsväxling.
Fiskepoesi
Poesisällskapet bjuder in till olika workshop runt om i Sorsele kommun och försöker engagera många att skriva om fisk och fiske i Vindelälven och dess olika biflöden. Vi planerar att framföra dikterna vid olika fiske evenemang.
Skolan i ett biosfärområde
Att lyfta byns historia och även fånga barnens intresse för vårt område i världen. Att känna sin historia och därigenom se sin framtid. Att få höra barnens tankar kring hållbarhet och vad man ska kunna leva på i framtiden.
Kurs i samisk byggkultur med taklagsfest
Syftet med timringskursen är att bevara och föra vidare kunskapen i samisk byggnadskultur och ett långsiktigt hållbart boende och byggkunskap för alla. Målet är att uppföra minst två skogssamekåtor och en förrådskoja eller skogs/fjällkoja.
Inventering av kulturmarker inom Vindelälven-Juhttátahkka
Vindelälven-Juhttátahkka identifierade lämpliga kulturmarker och kulturobjekt i området som haft betydelse för den biologiska mångfalden och tog fram en handlingsplan för vilka värdefulla kulturlämningar som bör restaureras.
Förstudie om klimatanpassning i Rans sameby
Hitta förslag och idéer om hur samebyn ska växa sig starkare genom tider av förändring, bibehålla kunskap, och vidareutveckla en livskraftig renskötsel med fokus på familjerna, naturen och omsorg för renen.
Förstudie om fullfoder
Det övergripande syftet för rennäringen är att få tillgång till ett bra och ekonomiskt foder för stödutfodring, för jordbrukare handlar det om möjligheter till lönsamma affärer, och för båda näringarna har projektet möjlighet att skapa bättre relationer.
Hållbarhetsfestivalen Kullar & Klang
Festivalen hålls på våren i Vännforsbäck och firar naturens skiften med visdom, musik, mat och glädje. Festivalen rymmer plats för talare, marknadsstånd med lokalproducerade varor, workshops, lek, musik och dans.
Hemvändar- och kulturdag, Så minns vi byn
Vindelälven-Juhttátahkka medfinansierar ”Hemvändar- och kulturdag- så minns vi byn” då projektet ökar intresset för en av älvdalens byars historia och dess människor.
Med vingar längs Vindelälven
Bertil Hagberg, författare av Med vingar längs Vindelälven och upphovsman till filmen om vårt område, deltog i bok- och fotomässan UNSEEN i Amsterdam. Han ser många möjligheter att presentera Vindelälven-Juhttátahkka.
Förstudie väg 363
Kansliet var med i förstudien och styrgruppen för projektet MOBEVI. Förstudien ägs av Region Västerbotten och finansierades av Tillväxtverket, Trafikverket och Region Västerbotten.
Naturskolan i Umeå
Naturskolan i Umeå samarbetar med skolor i alla kommuner längs Vindelälven med att informera om biosfärområdet Vindelälven– Juhttátahkka och erbjudalektioner om älvlandskapets unika karaktär och om vikten av en hållbar utveckling.
Route Gastronomique
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna. Projektet ska bidra till en utveckling av matturismen efter Vindelälven i syfte att bl a bevara en levande landsbygd, öppna landskap, samt att skapa fler arbetstillfällen.
Certifiering av hållbart fiske efter öring och röding i fjällsjöar
Syfte: Att med vetenskapliga metoder studera och utvärdera förvaltning och långsiktigt hållbara uttag av fjällfiskbestånd samt hur klimatförändringseffekter påverkar fiskproduktion i fjällsjöar.
Nedre Vindelälven-Juhtatdahka – hållbar cykelturism
Projektets mål är att konceptualisera cyklingen inom biosfärsområdet utifrån ett hållbarhetsperspektiv med hänsyn till boende, markägare, natur och besökare. Utvecklingen av cyklingen är något som ska gynna alla parter.