Besöka Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är ett vidsträckt och variationsrikt område som sträcker sig närmare 50 mil från fjäll till kust. Här hittar du storslagna fjällmiljöer, väldiga skogslandskap och en naturskön kust. Området är rikt på unika natur- och kulturvärden med ursprung i både nybyggarkultur och samisk kultur.
Linnévägen Jämteböle
Linnévägen är en 7,7 km lång vandringsled med en spännande historia, som löper mellan Västra Spöland och Jämteböle. Det var efter denna väg, den gamla inlandsvägen, som Carl von Linné färdades på sin Lappländska resa år 1732. Linnévägen är ett populärt utflyktsmål som erbjuder fina hundpromenader.
- Grillplats
- Kultur
- Vandring
Vindelforsarna – Rastplats norra Vindeln
Vindelforsarnas naturreservat har flera ingångar och en av dessa norr om Vindelns tätort utmed väg 363. Här finns en parkering alldeles vid vägen med soptunnor och en informationsskylt. Längre ned mot älven finns en rastplats och början på den grusade väg som leder runt reservatet.
- Natur
- Rastplats
Strandpromenaden i Rusksele
Besök en av de vackraste strandpromenaderna utmed Vindelälven. I centrala Rusksele finns numera en tillgänglighetsanpassad strandpromenad mellan badstranden som ligger strax nedanför campingen och en nedfart som du hittar utmed Strandvägen som svänger förbi den lokala mataffären.
- Tillgänglighet
Hjukenåsarna
Upptäck Hjukenåsarna naturreservat; ett mäktigt åssystem på norra sidan Vindelälven. Här finns vandringsleder kring de tre rullstensåsarna och från Huvudåsens grillplats har du en bra utsikt över Vindelälven och det vackra landskapet. Hjukenåsarna är en utmärkt plats för MTB.
- Natur
- Naturreservat
Rusksele Hembygdsgård
En plats med mycket historia. Hembygdsgården är byns äldsta byggnad, en parstuga från 1750-talet. Här finns en föremålssamling och utrymme för sammankomster. På platsen finns en informationstavla, en förvarings bod för mjöl och bröd, en smedja, och en minnessten.
- Hembygdsgård
- Kultur
- Tillgänglighet
Thornéparken i Kristineberg
Den lilla tjärnen och parken utanför Thornégården ligger centralt i Kristineberg. Här finns bord och bänkar och en liten lekpark. I närheten ligger Sankta Anna Underjordskyrka, ett underjordiskt kyrkorum på 90 meters djup. Det finns även en ringled i närheten som lokalborna aktivt använder och vill vidareutveckla.
- Natur
Hamptjärnsberget
Hamptjärnsberget är som gjord för små äventyrare. Här finns träd att klättra i, stenar att bestiga, raviner att undersöka, läskig trollskog och mycket mer. För den som har med sig eget fika finns ett flertal grillplatser, varav många är handikappanpassade. Missa inte heller den populära pulka-och kälkbacken med fantastisk utsikt.
- Grillplats
- Pulkabacke
- Tillgänglighet
Långforsen
Långforsen är den längsta forsen i Vindelälven inom Vännäs kommun. Det är ett mycket vackert naturområde där en vandringsled binder samman Långforsen med Vännforsen. Här kan du fiska lax, öring, gädda, abborre, och harr. Det finns flera rastplatser i området och området är lättillgängligt med bil.
- Fiske
- Fors
- Rastplats
- Vandring
Fårkammaren
Fårkammaren är ett litet naturreservat på 2,2 hektar med en hög klippvägg och en jordsremsa vid klippväggens fot där det växer en rad intressanta växter. Förr, när tamdjuren från Ammarnäs betade fritt i naturen under somrarna, brukade fåren ta skydd under den utskjutande klippan vid oväder. Idag så tar rådjur ofta skydd här.
- Natur
- Naturreservat
Middagsberget
På Middagsbergets topp är det en fin utsikt över älvsmötet mellan Vindelälven och Umeälven. Det finns en promenadstig till toppen av berget. Vintertid drivs en skidanläggning med slalombacke, familjebacke och liftar på berget. Då kan du också fika i serveringen i Midstugan som ligger uppe på bergets topp.
- Natur
- Utsiktsplats
Stora Stenen
Stora Stenen är ett friluftsområde med vacker natur som har öppet året runt. Området har fått sitt namn från det stora flyttblock från istiden som finns här. På Stora Stenen finns grillplatser och vindskydd med ved, samt klätterställning, gungor och pulkabacke på vintern.
- Kultur
- Natur
- Tillgänglighet