Published On: 5/2/2021

Den 6 februari 1917 hölls det första samiska landsmötet i Tråante/Trondheim. Frihetskämpen och feministen Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet. Landsmötet samlade för första gången hundratals samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

På Samerådets 15:e Samekonferens i Helsingfors 1992 beslutades det att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari för att hedra minnet av det första landsmötet. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Sámi soga lávlla antogs samtidigt som officiell samisk nationalsång. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Melodin är komponerad av Arne Sörlie. Texten speglar den tid som den kom till under, en tid som var starkt präglad av nationalromantik.

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Integritetspolicy.
Jag godkänner

Källa: Sametinget