Published On: 4/9/2022

Under lördagen anordnades byaloppis i Rusksele. Ett evenemang som har blivit en riktig folkfest för byn, men även ett initiativ som handlar om både hållbarhet och samhörighet.
– Det här för oss samman och skapar en stolthet i byn, säger Helene Jacobsson från Ruskseles Hembygdsförening som är huvudarrangör.

Byaloppisen i Rusksele anordnades för tredje året i ordningen och har vuxit stadigt år för år. I helgen var det 20 gårdsloppisar som ställde ut och cirka 400 förväntansfulla besökare som kom från flera delar av länet.

– Folk har kommit 45 minuter innan och jag har träffat besökare från till exempel både Malå och Åsele, säger Helene Jacobsson.

Initiativet till byaloppisen handlar om att göra något hållbart, ekologiskt och cirkulärt och arrangemanget sprider nu effekt även efter älven.

– Det händer fler saker den här dagen och det är ju jättekul. Till exempel upp efter älven så anordnade Stryckfors också loppis, och nya Gårdsbutiken Tingsdalgården har hållit öppet och erbjudit mat och sålt sina produkter. Det är verkligen jätteroligt, fortsätter Helene.

Tidigare har invånarna i bygden samlats kring arrangemanget Notvarpet, vilket har varit en gammal tradition i Rusksele. Men när intresset för detta minskade kände Helene att det hade varit värdefullt att samlas kring något annat. Idén till byaloppisen fick hon då hon besökte en liknande i Örträsk – en höstsatsning som visat sig vara en succé.

– Det var hemskt trevligt där och då tänkte jag att något sådant här borde vi också kunna ordna. Sen tänkte vi att hösten är vår tid, och det har verkligen slagit an.

Utöver att second hand-fynda kunde besökarna i Rusksele till exempel köpa bär och egenodlade plantor samt ta del av fyra olika mat- och fikaställen. Just flera möjligheter till fika och mat var nytt för i år. Ambitionen är att evenemanget återkommer även nästa år då det blivit en folkfest som fått betydelse utifrån flera aspekter.

– Det här är viktigt för flera av våra små föreningar. Men det handlar ju även om möten, att få träffa andra människor och göra något, säger Helene.

Byaloppis i Rusksele. Foto: Helene Jacobsson

Byaloppis i Rusksele. Foto: Helene Jacobsson