Published On: 6/2/2023

Den 6 februari firas den samiska nationaldagen över hela Sápmi, så även i biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Dagen symboliserar för många både samhörighet och gemenskap.
– Det är en viktig dag att kunna uppmärksamma att vi är ett folk och att vi är tillsammans, säger Herman Njaita, vice ordförande och sekreterare i Såhkie, Umeå sameförening.

Biosfärområdet är en del av Sápmi och namnet Juhttátahkka betyder även flyttled på Umesamiska. Vindelälven i sig har historiskt använts som detta på flera olika sätt, och fungerar än i dag som det för renar vintertid. I området finns sju samebyar: Gran, Ran, Malå, Svaipa, Semisjaur-Njarg, Maskaure och Ubmeje Tjeälddie.

Men renskötseln är en typ av samisk näring och alla sysslar inte med just det. Tráhppie i Umeå är ett samiskt kulturhus som drivs av Såhkie. På Tráhppie arrangeras olika typer av evenemang som exempelvis föreläsningar, utställningar och konserter, som lyfter mångfalden inom området. Tráhppie betyder ”ett horn med många grenar” på Umesamiska och beskriver den breda verksamheten.

– Tráhppie är en samlingsplats för samer i Umeå, men det är också en plats där vi kan bjuda in övriga samhället och lära ut om samer och samisk kultur, säger Herman Njaita.

Genom sitt arbete vill de stärka samisk identitet, synliggöra samisk kultur och öka kunskapen om samer. Samtidigt som den förenande uppgiften är viktig.

– Här i Umeå, även om det finns samisk historia, så är det kanske inte att du upplever det så tydligt. Det betyder mycket att kunna hitta varandra och det blir lättare om man har en förening att samlas kring.

Tráhppie uppmärksammade nationaldagen genom att bjuda på tårta och kaffe. Under dagen fanns även flertalet amerikanska utbytesstudenter från Umeå Universitet på plats för att ta del av en workshop med fokus på kultur, historia och jojk. Eftermiddagen bjöd även på den samiska nationalsången framförd live av artisten Nathalie Carrion.

– Vi hade ju gärna haft ännu mer, men det här är ett sätt att bjuda in. Och det är viktigt att uppmärksamma att vi är ett folk, vi är inte bara en liten prick i det svenska samhället. Vi är tillsammans och vi finns.