Ta ner himlen till jorden

Om projektet Ta ner himlen till jorden

Hur kan skogen användas för att göra klimatfrågan angripbar i lokala sammanhang? Just det har forskningsprojektet ”Ta ner himlen till jorden” handlat om. Projektet har, förutom i forskningsartiklar, även mynnat ut i ett studiecirkelmaterial som har producerats tillsammans med Studiefrämjandet. Studiecirkeln heter ”Skogen, klimatet och allt det andra”. Skogen, klimatet och allt det andra är en studiecirkel för dig som tillsammans med andra vill hitta vägar att hantera klimatomställningen utifrån förutsättningarna i lokalsamhället hos dig. Är du nyfiken på att läsa mer så hittar du allt du behöver här.

Hybridmöte på temat: Hur ställer samhällen egentligen om? 

I början av februari kan du delta på ett hybridmöte där allt detta och mycket mer presenteras. Temat är ”Hur ställer samhällen egentligen om – Mänskliga perspektiv på skog, klimat och hållbarhet” och så här skriver projektet: 

”Hur ställer samhällen egentligen om? Forskningsprojektet Ta ner himlen till jorden bjuder in till ett möte om mänskliga perspektiv på skog, klimat och hållbarhet. 

Alla vet att det är bråttom att göra en hållbar omställning. Det har aldrig funnits en så stor medvetenhet om detta med så mycket kunskap, teknik, målsättningar och styrmedel. Trots det står omställningen och stampar. Kanske hjälper det att vända på perspektivet och belysa hur förändring kan uppstå ur ett mänskligt och lokalt perspektiv? Hur kan förändring som är inkluderande och ger människor möjligheter att ta kontroll över sin situation ske? Forskningsprojektet ”Ta ner himlen till jorden” handlade om att undersöka hur skogen kan användas för att göra klimatfrågan konstruktivt angripbar i lokala sammanhang. Under mötet presenteras resultat och lärdomar från forskningsprojektet. Dessutom presenteras hur projektet försökt att skapa ringar på vattnet genom sitt arbetssätt, bland annat genom studiecirklar.”

Tid: Torsdagen den 3 februari, 2022. Kl. 14.30 – 16.00
Plats: Hybridmöte, Umeå universitet, online
Anmälan: Du kan läsa mer och anmäla dig genom att klicka här.

 

Illustration: Frida Hammar

Stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i biosfärområdet

Stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i biosfärområdet.

Foto: Sanne Brännström / Re-Wild Creative Studio

Nu påbörjas ett stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i biosfärområdet. Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är ett av tolv europeiska modellandskap som kommer att ingå i EU-projektet SUPERB, med fokus på restaurering av skogar och skogslandskap.

–  Biosfärområde Vindelälven-Juhttátakka ingår i ett globalt nätverk av biosfärområden och internationella samarbeten är en viktig del av vår verksamhet. Vårt uppdrag är att ta oss an globala utmaningar genom att försöka hitta lokala lösningar. Det här projektet är ett utmärkt exempel på sådant arbete vilket känns jätteroligt och spännande, säger Ann-Kristine Vinka, koordinator för Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka.

Superb projektet startat den 1 december 2021. Mer information kommer framöver.

Biosfärpodden – Möt Ewa Lindgren från Leva gård i Vännäs kommun

blommor, sanne brännström, re-wild creative studio

Klicka på bilden för att komma till poddavsnittet!

Matproduktion är ett ämne som intresserar allt fler och intresset för lokal mat ökar. Möt Ewa Lindgren från Leva gård i Vännäs kommun. Vi pratar hållbar livsmedelsproduktion och lokal mat i denna series sista poddavsnitt. Visste du att det finns en saluhall i Vännäs som producenterna själva har startat upp?

Följ med på en resa genom Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde där vi träffar engagerade människor som brinner för sin hembygd och naturen. Poddarna är ett resultat av hållbarhetsprojektet Bärkraft och produceras för att synliggöra biosfärområdet och kommunicera goda exempel på hållbar utveckling.

Projekt Bärkraft finansieras främst av Botnia Atlantica och Region Västerbotten.

 

Foto: Sanne Brännström / Re-Wild Creative Studio

Rapport om Biosfärområden i Barentsregionen

Rapport om Biosfärområden i Barentsregionen

Nu är förstudien för biosfärområden inom Barentsregionen färdig och en rapport är skriven som visar att det finns goda förutsättningar för att ytterligare utveckla samarbetet mellan biosfärområdena i Barentsregionen och även i större utsträckning involvera biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, olika norska organisationer och andra aktörer som strävar efter hållbar utveckling i regionen.

Läs mer
Nätverk och kokbok från Umeå prisas internationellt

Nätverk och kokbok från Umeå prisas internationellt

Kokboken Mat & Klimat från Umeå och nätverket för hållbara restauranger har tagit hem förstaplatsen i Hallbars Awards 2020, en nyinrättad tävling som utser de främsta hållbarhetsrapporterna i världen. Umeå kommun och Umeås restaurangnätverk för hållbarhet fick priset i kategorin Food & Climate.

Läs mer
Biosfärområden inom Barentsregionen

Biosfärområden inom Barentsregionen

Fram till och med januari 2021 kommer en spännande förstudie att genomföras inom Barentsregionen. Den ska kartlägga vilka skogliga frågor/aktiviteter som respektive biosfärområde arbetar med, eller skulle vilja arbeta med, och om några av dessa sammanfaller med det som Barents skogliga nätverk arbetar för. Syftet är att undersöka möjligheterna till ökat samarbete mellan biosfärområdena med Barentssamarbetet som plattform.

Läs mer
Den stora översvämmningen 1995

Den stora översvämmningen 1995

På VIKOM´s sida står att finna berättelsen om vad som hände under vårfloden 1995. Nedan kan ni läsa om händelseförloppet dag för dag och även räddningschefen Jan Franssons dagbok. Älven har återkommande översvämmningarna på våren och försommaren när fjällfloden sätter in, några gånger med katastofala följder. Vindelälven kan man säga, har två vårfloder. Den första kallas i folkmun för vårfloa och den andra som fjällfloa. Det är ett rätt intressant fenomen att observera. Våren 1995 var den största översvämningen i Vindelälvens historia. Fotot visar Sorsele under vatten och finns på VIKOM´s hemsida.

Läs mer
Berättelser längs älven sökes!

Berättelser längs älven sökes!

Lördagen den 15 augusti är det åter dags att fira vår Nationalälv! På grund av Covid19 kommer vi sannolikt inte kunna fira dagen i större sällskap på särskilda platser. Vi vill gärna ha din hjälp med att fylla Nationalälvens Dag med digitala berättelser ifrån älvdalarna! Natur, kultur, människor, djur, landskapet, musiken, hantverket – det finns flera teman som kan knytas samman med älven.

Läs mer
Vindelälven – en kärleksförklaring

Vindelälven – en kärleksförklaring

Foto: Christer Nilsson

Så här skriver Gunnel Hedman, Gautosjö, om sin kärlek till Vindelälven och sin hembygd:

Det är verkligen något speciellt med den älv jag växt upp intill. Vindelälven. Varje gång jag kör längs den, och speciellt ett par mil före och efter min barndomsby Vindelgransele så blir jag varm i hjärtat och blank i ögonen. Jag känner igen stenar strykor och strömmar. Detta vilda brusande vatten som rinner som en silverström genom landskapet och närt bygden med sin fisk och sitt flöde.

Läs mer