Stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i biosfärområdet

Stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i biosfärområdet.

Foto: Sanne Brännström / Re-Wild Creative Studio

Nu påbörjas ett stort EU-projekt om restaurering av skogslandskap i biosfärområdet. Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är ett av tolv europeiska modellandskap som kommer att ingå i EU-projektet SUPERB, med fokus på restaurering av skogar och skogslandskap.

–  Biosfärområde Vindelälven-Juhttátakka ingår i ett globalt nätverk av biosfärområden och internationella samarbeten är en viktig del av vår verksamhet. Vårt uppdrag är att ta oss an globala utmaningar genom att försöka hitta lokala lösningar. Det här projektet är ett utmärkt exempel på sådant arbete vilket känns jätteroligt och spännande, säger Ann-Kristine Vinka, koordinator för Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka.

Superb projektet startat den 1 december 2021. Mer information kommer framöver.

Biosfärpodden: Bonusavsnitt med Job Andersson

Foto: Sanne Brännström / Re-Wild Creative Studio

Här kommer de sista delarna i Biosfärpodden, nämligen tre fantastiska bonusavsnitt med profilen Job Andersson! En del allvar blandas med massor av humor när han berättar om besöksnäring, hållbar utveckling och Vindelälvens historia ur ett Västerbottniskt perspektiv som helt klart har hög igenkänningsfaktor.

 

Här hittar du alla avsnitt:

Lyssna på Biosfärpodden från Vindelns ”I ur och skur”-förskola!

Klicka på bilden för att komma till avsnittet!

Lyssna och lär känna Vindelns ”I ur och skur”-förskola! Vi får träffa busungarna Izabella & Oscar som berättar vad de får lära sig i skogen. Pedagogen Matilda berättar mer om konceptet ”I ur och skur” och om hemorten Vindeln.

Följ med på en resa genom Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde där vi träffar engagerade människor som brinner för sin hembygd och naturen. Poddarna är ett resultat av hållbarhetsprojektet Bärkraft och produceras för att synliggöra biosfärområdet och kommunicera goda exempel på hållbar utveckling.

Projekt Bärkraft finansieras främst av Botnia Atlantica och Region Västerbotten.

Biosfärpodden avsnitt 2: Möt vandraren Maria Söderberg från Arjeplog

vandring, arjeplog, biosfärpodden

Klicka på bilden för att komma till poddavsnittet.

Möt vandraren Maria Söderberg från Arjeplog. Vi pratar aktiviteter i och kring Arjeplog, om vandringskonceptet ”Top of Arjeplog” och Marias starka engagemang för sin hembygd.

Följ med på en resa genom Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde där vi träffar engagerade människor som brinner för sin hembygd och naturen. Poddarna är ett resultat av hållbarhetsprojektet Bärkraft och produceras för att synliggöra biosfärområdet och kommunicera goda exempel på hållbar utveckling.

Projekt Bärkraft finansieras främst av Botnia Atlantica och Region Västerbotten.

Är du en fena på hållbar kommunikation och en kreativ projektledare? 

Är du en fena på hållbar kommunikation och en kreativ projektledare? 

Vill du vara med och skapa en digital karta och lyfta fram intressanta hållbara upplevelser för lokalbefolkning och besökare? Är du en driven kommunikatör som kan allt och lite till om Googles företagstjänster och har dessutom kunskaper om PR? Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde söker just dig!

Juni 2019 utsågs Vindelälven-Juhttátahkka av Unesco till ett biosfärområde – ett modellområde för hållbar utveckling inom kommunerna Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs, Umeå, Norsjö och Malå. Inom området finns flera destinationsorganisationer såsom: Visit Umeå, Gold of Lapland och Swedish Lapland samt Västerbotten Experience – Region Västerbotten Turisms metod för hållbar turism.

Biosfärområdet är på många sätt unikt med höga natur, kultur -och sociala värden. Dessa värden vill vi dela med oss av på ett hållbart sätt.  I Sverige och i även i Vindelälven-Juhttátahkka ser ett ökat intresse för människor att vistas ute i natur och kulturmiljöer. Kopplat till det vill vi öka graden av tillgänglighet, service och trygghet. Samtidigt vill vi förebygga nedskräpning, slitage och störningar för såväl människor som djur och natur i biosfärområdet.  

Arbetsbeskrivning

Tjänsten består av två delar: Kreativ kommunikation och PR samt framtagning av en hållbar digital karta över Vindelälven-Juhttátahkka.

Vi söker dig som vill vara operativ och leda arbetet med att utveckla och underhålla en digital karta som lyfter fram hållbara besöksmål ochplatser. Tillsammans med lokala aktörer, kommuner, myndigheter och andra intressenter ska projektet inventera och kartlägga 100 intressanta besöksplatser. Det som gör uppdraget extra spännande är att vi ska koppla samman hållbarhetskriterier till besöksmålen. Avslutningsvis ska den digitala kartan publiceras. Inför publiceringen behöver vi identifiera lämpliga marknadskanaler samt skapa spännande digitala annonskampanjer. 

Du brinner för att skapa kommunikation som når igenom bruset och vi tror även att du kan ta fram en PR plan som gör skillnad. Del av tjänsten består av kunskapshöjande insatser – att ta fram målgruppsanpassat informationsmaterial såsom broschyrer och rörlig media, skriva nyhetsbrev, uppdatera hemsida och sociala medier, – ja allt som tillhör ett kommunikatörsuppdrag. Har du dessutom en kreativ ådra som du vill få utlopp för så är det ett mervärde.

Vår utgångspunkt är lokalt engagemang -tillsammans! Det innebär att du inte är ensam i ditt arbete. Förutom att du kommer att ha en nära kontakt med varje kommun och destinationsorganisation så blir du också en del i vårt härliga arbetslag som längtar att arbeta tillsammans med dig!

Uppdragsgivare är Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka ekonomisk förening. Stationeringsort är inom biosfärområdet efter diskussion med den som får jobbet (kommunerna Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs, Umeå). 

Utbildning 

Eftergymnasial utbildning 

Kompetenser

  • Relevant utbildningsbakgrund kan vara Berghs School of Communication,medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande 
  • Viktigt är att du har dokumenterade erfarenheter av Googles tjänster och verktyg och gärna kunskaper om sökmotoroptimering och Adwords.  
  • Erfarenhet av kommunikation och PR i olika kanaler
  • Erfarenhet av projektledning och lärandeprocesser
  • B-körkort är nödvändigt

Önskvärt

  • Lokalkännedom och lokala nätverk                                                                          
  • Kunskap om hållbar turism, rennäringen och samisk kultur
  • Erfarenhet av att arbeta i Naturkartan

Anställningens omfattning

Tjänsten är en visstidsanställning på 100 % under 2 år eller överenskommelse

Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse.

Ansökan skickas till info@vindelalvenbiosfar.se senast 2 juli 2021

Individuell lönesättning tillämpas. Ange ditt löneanspråk i ansökan.

Intervjuer sker under v 27-28

För mer information kontakta:

Ann-Kristine Vinka, koordinator Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Tel. 0730 – 797903

https://vindelalvenbiosfar.se/

 

SHAPE-konferens i Finland

I början av februari deltog koordinator Elin Bergarp på en slutkonferens
för Sustainable Heritage Areas: Partnerships for Ecotourism (SHAPE). Konferensen ägde rum i Joensuu, North Karelia Biosphere Reserve, Finland. Projektet har finansierats av Northern Periphery and Arctic Programme. Klicka på knappen nedan för att läsa Elins tankar om konferensen.

Läs mer
Projekt Bärkraft på studieresa

Projekt Bärkraft på studieresa

Biosfärområdet medfinansierar projekt Bärkraft/Bærekraft, ett gränsöverskridande projekt som genomförs av Gold of Lapland och Visit Hemavan Tärnaby i Sverige samt Helgeland Reiseliv i Norge. Projektet har verksamhet i Vindeln, Lycksele, Malå och Norsjö inom biosfärområdets geografi där syftet är att utveckla ett mer hållbart näringsliv med särskilt fokus på besöksnäringen. Läs mer om projektet här.

Läs mer