LittFORS – Vindelälvens Litteraturfestival

litt

 

Den 11-17 oktober 2021 genomfördes den första LittFORS – Vindelälvens Litteraturfestival, som sträcker sig inom biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka. Det blev en festival som byggde på samarbete mellan olika orter och kommuner, bibliotek, studieförbund, projekt, föreningar och företag längs Vindelälven och Laisälven. Festivaltemat var ”Lust och Nöd”. Och vilken festival det blev!

Man kunde nästan ta på feststämningen som rådde hela veckan. Uppklädda människor, stora leenden, poesi, berättelser och musik. Vilken glädje och upprymdhet, vilken lycka och förtjusning – i de skrivna och de berättade orden, i skildringarna och i skrönorna – men framförallt i människorna! Ett återkommande ämne runt de små, ljus- och bokprydda kaffeborden, på de belysta scenerna, i de allvarliga och roliga författarsamtalen och i mysiga pratstunderna i Julla Májja – Den samiska kulturbussen, var mötet människor emellan och saknaden efter dem under en väldigt lång period. Isoleringen och avskildheten på grund av ni-vet-vad var äntligen över! Efter lång väntan kunde människor träffas, prata, skratta och gråta tillsammans, utbyta tanka och idéer om stort och smått och börja smida planer på det som komma skall.

Den vackert inredda bussen Julla Majja, med inspiration i den samiska traditionen, rullade längs med Vindelälven och hade flera stopp på vägen. Besökarna till och i den oväntat rymliga och mysiga bussen blev bjudna på fika och många berättelser. Till exempel berättade Ellenor Fjellman i Sorsele om sin ättling prästen Anders Fjellner – samernas egen Homeros! I Brännäs presenterade Åke Lundgren den dramatiska historien om den mytomspunna Stor-Stina som växte upp här. Historierna strömmade; Gávtjávvrie/Ammarnäs,Gillesnuolle, Grannäs, Sorsele, Gargnäs, Beukaforsen, Vindelgransele, Rusksele, Mårdseleforsen, Hällnäs, Vindeln, Ramsele/Raamesuenne, Vännäsby. Många besökare bjöd också på deras, oftast lokala, berättelser.

Festivalbesökarna fick träffa, lyssna på och samtala med flera intressanta författare. Annika Norlin, Karin Smirnoff, Thomas Andersson, Moa Backe Åstot, Linnea Axelsson, Mikael Niemi, Karin Alfredsson, Juvvá Pittja, Pär Hansson, Maria Broberg, Kent Lundholm, Erik Vernersson, Sara Wikman, Evangelia Theodoridou och Mikael Berglund var alla en del av Vindelälvens litteraturfestival.

LittFORS inhyste även skrivarworkshops och kollektivt poesiskrivande, berättarkaféer, bio, poesiaftnar, högläsning, föreläsningar, litteraturquiz och öppen scen där bland andra Hanna Aspegren, Marja Skum, Maria Söderberg, Laila Granström, Gudrun Norsted och Sorsele Poesisällskap medverkade.

Musik, sång och jojk hörde festivalen till. Sorsele spelmän, Frisa Selander, Norrsken, Mylta, Grimtjuk, Elin Granström och Sunniva Abeli, Sara-Helen Persson, Olov Lindroth, Niklas Lindroth och Josef Lindmark förgyllde litteratur- och berättarupplevelsen. 

De minsta tog också del i festivalens aktiviteter med sagodans och barnteater. Godnattsagor och musik i Solen sover, klassikern Bockarna Bruse (som den här gången skickade det ständigt hungriga trollet till månen gjort av getost) och Vingslag – en poetisk berättarföreställning som bygger på samiska sagor och fågelliv.

Vinnarna i festivalens skrivartävling med Temat Lust och Nöd annonserades. Juryn tilldelade första priset till Magnus Bergelin och novellen Fågeln. Christer Nilsson och den fantastiska skrönan Forsfärden tog andra pris. Linda Gunnarssons dikt Int paltn fick festivalens tredje pris.

Festivalavslutningen var en litterär gudstjänst i Vindelns kyrka med musik och poesi. Besökarna som kommit till avslutningen höll rimligt avstånd sinsemellan och lyssnade, njöt och sjöng tillsammans. ”När blir nästa festival?” hördes en röst utanför den ståtliga nygotiska kyrkan. Född i en nödtid har LittFORS skapat gemenskap och väckt en stor lust!

Två år sedan beslutet i Paris!

Idag är det två år sedan vi reste till Paris för att närvara vid det beslutande mötet MAB-ICC (The International Co-ordinating Council of the Man and the Biosphere Programme) för att få veta om vi blivit upptagna i nätverket av biosfärområden eller inte. Glädjen var stor när de tillkännagav att vi nått ända fram till målsnöret. Lyssna till Leopold Sjöströms tacktal till kommittén

Leopold Sjöström
50-årsjubileum Laisälven och Vindelälven

50-årsjubileum Laisälven och Vindelälven

Idag, den 1 april 2020, är det 50 år sedan regeringen Olof Palme deklarerade att Laisälven och Vindelälven skulle förbli fri och avskrev därför planerna på att exploatera dem för vattenkraft (1970). Det skedde efter en utdragen kamp som tog sin början på 60-talet, om det kan man läsa om i Västerbottens museums publikation Kampen om Vindelälven.

Läs mer
Berättardagarna i Ammarnäs, 4-8 mars

Berättardagarna i Ammarnäs, 4-8 mars

Ammarnäs Guiderna Vindelfjällens Vägvisare – AGVV – arrangerar Ammarnäs Berättardagar tillsammans med Sorsele Samiska Förvaltningsområde, Ammarnäs Sameförening, Skelleftebygdens Berättarförening, SENSUS Studieförbund och Vindelåforsens Stugby sedan 2017. Att inspirera till berättande – är ett syfte med arrangemanget. Temat för i år är gränsöverskridande levnadsöden.

Läs mer

Högtidstal vid invigningen av biosfärområde Vindelälven-Juhtatdahka

Talet som hölls av Lena Sommestad, ordförande i Svenska Unesco-rådet, på invigningen 17 augusti 2019.

Bästa biosfärvänner;

Det är en stor glädje för mig att vara här idag, och jag vill börja med att uttrycka mina allra varmaste gratulationer till alla er, som med ert arbete och er kunskap har lagt grunden för biosfärområdet Vindelälven-Juhtatdakha.

Läs mer

Lyckat arrangemang i Vännforsbäck.

Ett 70-tal personer besökte i lördags Kullar & klang i Vännforsbäck och vårt arrangemang Lev mer på mindre – en inspirationsföreläsning om självhushållning, en dag som innehöll allt från ukuleleorkester till kanelbullar. Kansliet informerade besökarna om vårt pågående biosfärarbete och vår kommande ambassadörsutbildning, författaren maria Österåker från Österbotten berättade om sin familjs resa mot självförsörjning och Högås ukuleleorkester underhöll.
Dagen arrangerades i samarbete med Föreningen Norden informationskontor, Kullar & klang, Vännäs kommun och ABF Umeåregionen.